cizrna beraní

cizrna beraní
Latinsky: Cicer arietinum
Slovensky: cícer baraní
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Cizrna beraní má původ pravděpodobně v Malé Asii a jihovýchodní Evropě. V současné době je jediným druhem cizrny, který se kulturně pěstuje. Typická je její jemně oříšková chuť. Je to teplomilná jednoletka, celá je pokrytá žlaznatými chloupky. V lusku se nachází jedno až dvě semena.

Výška: až 1 m

Tvar: vystoupavý

List: lichozpeřený, vejčitý, zubovitý, chlupatý, opadavý, vstřícný, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Jednotlivé květy jsou dlouze stopkaté a souměrné. Koruna má barvu bílou, lila nebo růžovou, kališní cípy jsou kopinaté a špičaté.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, snadné pěstování

Použití: Cizrna beraní se pěstuje jako zelenina (konzumují se celé lusky, semena i mladé výhonky, cizrna se vaří, smaží, paří i praží), luštěnina (pro zrno - mele se z nich mouka, připravuje kaše známá jako hummus) nebo pícnina (zkrmovat se mohou i semena a odpad ze mletí). Má schopnost vázat vzdušný dusík, takže se hodí k zúrodnění písčitých půd.

Ostatní: Cizrna obsahuje množství zdraví prospěšných látek, mino jiné také kyselinu pangamovou, což je účinný antioxidant zpomalující proces stárnutí.

Kvetení: květen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |