cizrna beraní

cizrna beraní
Latinsky: Cicer arietinum
Slovensky: cícer baraní
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Cizrna beraní má původ pravděpodobně v Malé Asii a jihovýchodní Evropě. V současné době je jediným druhem cizrny, který se kulturně pěstuje. Typická je její jemně oříšková chuť. Je to teplomilná jednoletka, celá je pokrytá žlaznatými chloupky. V lusku se nachází jedno až dvě semena.

Výška: až 1 m

Tvar: vystoupavý

List: lichozpeřený, vejčitý, zubovitý, chlupatý, opadavý, vstřícný, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Jednotlivé květy jsou dlouze stopkaté a souměrné. Koruna má barvu bílou, lila nebo růžovou, kališní cípy jsou kopinaté a špičaté.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, snadné pěstování

Použití: Cizrna beraní se pěstuje jako zelenina (konzumují se celé lusky, semena i mladé výhonky, cizrna se vaří, smaží, paří i praží), luštěnina (pro zrno - mele se z nich mouka, připravuje kaše známá jako hummus) nebo pícnina (zkrmovat se mohou i semena a odpad ze mletí). Má schopnost vázat vzdušný dusík, takže se hodí k zúrodnění písčitých půd.

Ostatní: Cizrna obsahuje množství zdraví prospěšných látek, mino jiné také kyselinu pangamovou, což je účinný antioxidant zpomalující proces stárnutí.

Kvetení: květen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |