Cizrna beraní má původ pravděpodobně v Malé Asii a jihovýchodní Evropě. V současné době je jediným druhem cizrny, který se kulturně pěstuje. Typická je její jemně oříšková chuť. Je to teplomilná jednoletka, celá je pokrytá žlaznatými chloupky. V lusku se nachází jedno až dvě semena.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsev (březen až duben)
123456789101112
Kvetení (květen až červenec)
123456789101112
Barva květubílárůžovámodrá
fialová
Listlichozpeřený, vejčitý, zubovitý, chlupatý, opadavý, vstřícný, střídavý
Atraktivitaplod, sklizeň, snadné pěstování
Použití
Cizrna beraní se pěstuje jako zelenina (konzumují se celé lusky, semena i mladé výhonky, cizrna se vaří, smaží, paří i praží), luštěnina (pro zrno - mele se z nich mouka, připravuje kaše známá jako hummus) nebo pícnina (zkrmovat se mohou i semena a odpad ze mletí). Má schopnost vázat vzdušný dusík, takže se hodí k zúrodnění písčitých půd.
Ostatní vlastnosti
Cizrna obsahuje množství zdraví prospěšných látek, mino jiné také kyselinu pangamovou, což je účinný antioxidant zpomalující proces stárnutí.
Barva listu: zelená
Květ: Jednotlivé květy jsou dlouze stopkaté a souměrné. Koruna má barvu bílou, lila nebo růžovou, kališní cípy jsou kopinaté a špičaté.
Plod: lusk