cizrna beraní

cizrna beraní
Latinsky: Cicer arietinum
Slovensky: cícer baraní
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Cizrna beraní má původ pravděpodobně v Malé Asii a jihovýchodní Evropě. V současné době je jediným druhem cizrny, který se kulturně pěstuje. Typická je její jemně oříšková chuť. Je to teplomilná jednoletka, celá je pokrytá žlaznatými chloupky. V lusku se nachází jedno až dvě semena.

Výška: až 1 m

Tvar: vystoupavý

List: lichozpeřený, vejčitý, zubovitý, chlupatý, opadavý, vstřícný, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Jednotlivé květy jsou dlouze stopkaté a souměrné. Koruna má barvu bílou, lila nebo růžovou, kališní cípy jsou kopinaté a špičaté.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, snadné pěstování

Použití: Cizrna beraní se pěstuje jako zelenina (konzumují se celé lusky, semena i mladé výhonky, cizrna se vaří, smaží, paří i praží), luštěnina (pro zrno - mele se z nich mouka, připravuje kaše známá jako hummus) nebo pícnina (zkrmovat se mohou i semena a odpad ze mletí). Má schopnost vázat vzdušný dusík, takže se hodí k zúrodnění písčitých půd.

Ostatní: Cizrna obsahuje množství zdraví prospěšných látek, mino jiné také kyselinu pangamovou, což je účinný antioxidant zpomalující proces stárnutí.

Kvetení: květen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |