Cizrna beraní |  Foto:  © שמואל ,  CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní | Foto: © שמואל, CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Wa´el Almatni ,  CC BY-NC-ND 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Wa´el Almatni, CC BY-NC-ND 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Nico Hernandez ,  CC BY 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Nico Hernandez, CC BY 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Nico Hernandez ,  CC BY 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Nico Hernandez, CC BY 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Nico Hernandez ,  CC BY 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Nico Hernandez, CC BY 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Scott Flamand ,  CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Scott Flamand, CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © kekemaia ,  CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní | Foto: © kekemaia, CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Вячеслав Юсупов ,  CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Вячеслав Юсупов, CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Вячеслав Юсупов ,  CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Вячеслав Юсупов, CC BY-NC 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Wa´el Almatni ,  CC BY-NC-ND 4.0

Cizrna beraní | Foto: © Wa´el Almatni, CC BY-NC-ND 4.0

Cizrna beraní |  Foto:  © Wa´el Almatni ,  CC BY-NC-ND 4.0
Cizrna beraní |  Foto:  © Nico Hernandez ,  CC BY 4.0
Cizrna beraní |  Foto:  © Nico Hernandez ,  CC BY 4.0
Cizrna beraní |  Foto:  © Nico Hernandez ,  CC BY 4.0
10
Fotogalerie

Cizrna beraní

(latinsky: Cicer arietinum, slovensky: cícer baraní)
Čeleď: bobovité (latinsky: Fabaceae)
Cizrna beraní má původ pravděpodobně v Malé Asii a jihovýchodní Evropě. V současné době je jediným druhem cizrny, který se kulturně pěstuje. Typická je její jemně oříšková chuť. Je to teplomilná jednoletka, celá je pokrytá žlaznatými chloupky. V lusku se nachází jedno až dvě semena.

Nejdůležitější vlastnosti

Výsev (březen až duben)
123456789101112
Kvetení (květen až červenec)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílárůžovámodrá
fialová
Výška
až 1 m
Tvar:
vystoupavý
List
lichozpeřený, vejčitý, zubovitý, chlupatý, opadavý, vstřícný, střídavý
Atraktivita
plod, sklizeň, snadné pěstování

Použití

Cizrna beraní se pěstuje jako zelenina (konzumují se celé lusky, semena i mladé výhonky, cizrna se vaří, smaží, paří i praží), luštěnina (pro zrno - mele se z nich mouka, připravuje kaše známá jako hummus) nebo pícnina (zkrmovat se mohou i semena a odpad ze mletí). Má schopnost vázat vzdušný dusík, takže se hodí k zúrodnění písčitých půd.

Ostatní vlastnosti

Cizrna obsahuje množství zdraví prospěšných látek, mino jiné také kyselinu pangamovou, což je účinný antioxidant zpomalující proces stárnutí.

Barva listu: zelená

Květ: Jednotlivé květy jsou dlouze stopkaté a souměrné. Koruna má barvu bílou, lila nebo růžovou, kališní cípy jsou kopinaté a špičaté.

Plod: lusk

Další luštěniny

Články odjinud