citlivka stydlivá

citlivka stydlivá
Latinsky: Mimosa pudica
Slovensky: citlivka obyčajná
Čeleď: citlivkovité, Mimosaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Keř s lidovým názvem mimóza má ostnité, časem poléhavé větvičky a pochází z tropické Ameriky. U něj a několika dalších rostlin můžeme pouhým okem dobře pozorovat pohyby: při dotyku (případně dešti či silném větru, otřesu) se sklapnou nejdřív jeho zpeřené lístky dohromady a celé listy se pak svěsí dolů (tzv. seismonastie). Je to zapříčiněno reakcí určitých buněk v listových koléncích, které sníží vnitřní tlak, takže se smrští, čímž způsobí pohyb. Napřimují se asi po dvou až třech hodinách. Ke stejnému efektu dochází i na noc (nykonastie). V mnoha tropických oblastech roste citlivka jako plevel, u nás se pěstuje jako pokojová rostlina.

Výška: 1 m

Tvar: poléhavý, keř

List: zpeřený, dlanitodílný, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou maličké, vykvétají v kulovitých hlávkách s růžovými až světle fialovými tyčinkami dlouhými zhruba 5-8 mm.

Barva květu: růžová, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Oblíbený okrasný druh. Používá se v tradiční asijské medicíně (mírné diuretikum, antidepresivní účinky, snížení menstruačního krvácení), dále k rekultivaci erodovaných půd a jako půdopokryvná rostlina. Pro postupnou ztrátu krásy se v našich podmínkách citlivka pěstuje jako jedno- až dvouletá pokojová rostlina.

Ostatní: Citlivost rostliny na dotyk bývá ovlivněna věkem: čím starší je, tím nižší citlivost má.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |