cibule kuchyňská

cibule kuchyňská
Latinsky: Allium cepa
Slovensky: cesnak cibuľový
Čeleď: česnekovité, Alliaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jedná se o dvouletou až vytrvalou rostlinu, jež pochází ze střední Asie. Známá byla už v dávnověku. Z kulovité podzemní cibule, která je hladká a složená z více vrstev, vyrůstají dlouhé duté a úzké zelené listy. Má robustní, dutý stonek. Pěstuje se běžně na zahradách a na polích, výjimečně zplaňuje.

Výška: 1 m

Tvar: vystoupavý

List: jednoduchý, celokrajný, úzký, přisedlý

Barva listu: zelená

Květ: Vrcholičnaté květenství je složeno z oboupohlavných květů a podepřeno toulcem. Okvětí se skládá ze šesti okvětních lístků bílé až narůžovělé barvy, se středním zeleným pruhem. Tyčinek je šest.

Barva květu: bílá

Plod: tobolka

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: sklizeň, list

Použití: Cibule se používá při vaření, ale má i léčivé účinky. Působí protizánětlivě, doporučuje se při bodnutí hmyzem, nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém krevním tlaku a přítomnosti střevních parazitů.

Ostatní: Cibule se pěstuje jarní i podzimní a v různých barvách (bílá, žlutá, červená).

Kvetení: červenec až

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |