chrpa modrá

chrpa modrá
Latinsky: Cyanus segetum
Slovensky: Nevädza poľná
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Chrpa modrá roste divoce na polích a lukách. V zahradnictví se však používá kultivar, jehož květy jsou větší, vzrůst bujnější a hustější. Je to velmi nenáročná letnička poskytující květy vhodné k sušení i řezu. Úbory se používají také k barvení ovocných čajů.
  • Výška: 0,6–0,9 m
  • List: chlupatý, úzký, čárkovitý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: typický úbor chrpovitého tvaru, může být částěčně plný
  • Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ
  • Použití: Chrpy se uplatní ve směsi letniček, mezi trvalkami a dřevinami. Jsou vhodné k sušení i řezu.
  • Ostatní: Chrpy nemají rády přesazování, proto je raději vyséváme přímo na záhon. Květy modrých druhů se přidávají jako úprava chuti a barvy do ovocných a bylinných čajů.
  • Kvetení: červen až září
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |