choisya

choisya
Latinsky: Choisya ternata
Slovensky: choisia
Čeleď: routovité, Rutaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: U nás nepříliš známá rostlina pochází z Mexika, byla pojmenována po švýcarském botanikovi J. D. Choisym. Je to kulovitě rostoucí, nepříliš robustní keřík s kožovitými listy a výrazně vonnými květy bílé barvy. Svým vzhledem připomíná citrusovité rostliny. Existuje i Choisya ternata 'Sundance', pro kterou je typický žlutozelený list.

Výška: do 1 m

Tvar: keř

List: lesklý, kožovitý, stálezelený

Barva listu: zelená

Květ: Podobá se citrusovitým rostlinám. Intenzivně voní.

Barva květu: bílá

Nároky na půdu: humózní, lehká

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list, vůně, dekorativní v zimě

Použití: Rostlina do zimních zahrad, na balkony a terasy.

Ostatní: Choisya je například v Británii zimovzdorná, v našich podmínkách se pěstuje jako přenosná rostlina, která v zimě potřebuje světlé místo s teplotou od pěti do deseti stupňů Celsia.

Kvetení: květen až červen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |