chmel otáčivý

chmel otáčivý
Latinsky: Humulus lupulus
Slovensky: chmeľ obyčajný
Čeleď: konopovité, Cannabaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Vytrvalá pravotočivá liána s aromatickou vůní, stará kulturní rostlina, jež je v současnosti rozšířena po celém mírném pásu Evropy, Asie a Severní Ameriky. Zavlečena byla i do Austrálie a Jižní Ameriky. Je dvoudomá a na jednom místě vydrží až 25 let. První údaje o pěstování chmele na našem území pocházejí z roku 859, o jeho rozšíření se zasloužil Karel IV.

Výška: do 6 m

Tvar: popínavý

List: pilovitý, opadavý, vstřícný, řapíkatý

Barva listu: zelená, žlutá/zlatá, spodina světlejší

Květ: Samčí rostliny mají na konci lodyh v úžlabí listů vrcholičnaté laty prašníkových květů, u samičích rostlin vyrůstají vrcholičnaté svazečky pestíkových květů.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, vůně, k sušení

Použití: Léčivé účinky této rostliny byly známy už ve středověku, kdy se pojídali její výhonky se solí, pepřem, olejem a octem. Mladé výhonky se dají zpracovat podobně jako zelenina (tzv. chmelový chřest), dělají se z nich polévky a omelety, nakládají se. Sbírají se v době, kdy ještě neprorostly na světlo a obsahují množství vitaminů skupiny B i minerálních látek. Chmel se využívá jako sedativum, podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Vaří se z něj čaj proti nespavosti, odvar z chmelových šišek se přidává do koupelí a oplachují se jím vlasy. Plodenství samiččích květů se používají v pivovarnictví při vaření piva.

Ostatní: Samiččí šištice se sbírají nedlouho před úplným dozráním, což vychází na přelom srpna a září. Suší se při teplotě 40 stupňů Celsia. Protože kvalita květů po opylení klesá, na chmelnici se nesmí vyskytovat také samčí rostliny.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |