chmel otáčivý

chmel otáčivý
Latinsky: Humulus lupulus
Slovensky: chmeľ obyčajný
Čeleď: konopovité, Cannabaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Vytrvalá pravotočivá liána s aromatickou vůní, stará kulturní rostlina, jež je v současnosti rozšířena po celém mírném pásu Evropy, Asie a Severní Ameriky. Zavlečena byla i do Austrálie a Jižní Ameriky. Je dvoudomá a na jednom místě vydrží až 25 let. První údaje o pěstování chmele na našem území pocházejí z roku 859, o jeho rozšíření se zasloužil Karel IV.
  • Výška: do 6 m
  • Tvar: popínavý
  • List: pilovitý, opadavý, vstřícný, řapíkatý
  • Barva listu: zelená, žlutá/zlatá, spodina světlejší
  • Květ: Samčí rostliny mají na konci lodyh v úžlabí listů vrcholičnaté laty prašníkových květů, u samičích rostlin vyrůstají vrcholičnaté svazečky pestíkových květů.
  • Barva květu: žlutá/zlatá
  • Plod: nažka
  • Nároky na půdu: hlinitá
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: plod, vůně, k sušení
  • Použití: Léčivé účinky této rostliny byly známy už ve středověku, kdy se pojídali její výhonky se solí, pepřem, olejem a octem. Mladé výhonky se dají zpracovat podobně jako zelenina (tzv. chmelový chřest), dělají se z nich polévky a omelety, nakládají se. Sbírají se v době, kdy ještě neprorostly na světlo a obsahují množství vitaminů skupiny B i minerálních látek. Chmel se využívá jako sedativum, podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Vaří se z něj čaj proti nespavosti, odvar z chmelových šišek se přidává do koupelí a oplachují se jím vlasy. Plodenství samiččích květů se používají v pivovarnictví při vaření piva.
  • Ostatní: Samiččí šištice se sbírají nedlouho před úplným dozráním, což vychází na přelom srpna a září. Suší se při teplotě 40 stupňů Celsia. Protože kvalita květů po opylení klesá, na chmelnici se nesmí vyskytovat také samčí rostliny.
  • Kvetení: červenec až srpen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |