chmel otáčivý

chmel otáčivý
Latinsky: Humulus lupulus
Slovensky: chmeľ obyčajný
Čeleď: konopovité, Cannabaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Vytrvalá pravotočivá liána s aromatickou vůní, stará kulturní rostlina, jež je v současnosti rozšířena po celém mírném pásu Evropy, Asie a Severní Ameriky. Zavlečena byla i do Austrálie a Jižní Ameriky. Je dvoudomá a na jednom místě vydrží až 25 let. První údaje o pěstování chmele na našem území pocházejí z roku 859, o jeho rozšíření se zasloužil Karel IV.

Výška: do 6 m

Tvar: popínavý

List: pilovitý, opadavý, vstřícný, řapíkatý

Barva listu: zelená, žlutá/zlatá, spodina světlejší

Květ: Samčí rostliny mají na konci lodyh v úžlabí listů vrcholičnaté laty prašníkových květů, u samičích rostlin vyrůstají vrcholičnaté svazečky pestíkových květů.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, vůně, k sušení

Použití: Léčivé účinky této rostliny byly známy už ve středověku, kdy se pojídali její výhonky se solí, pepřem, olejem a octem. Mladé výhonky se dají zpracovat podobně jako zelenina (tzv. chmelový chřest), dělají se z nich polévky a omelety, nakládají se. Sbírají se v době, kdy ještě neprorostly na světlo a obsahují množství vitaminů skupiny B i minerálních látek. Chmel se využívá jako sedativum, podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Vaří se z něj čaj proti nespavosti, odvar z chmelových šišek se přidává do koupelí a oplachují se jím vlasy. Plodenství samiččích květů se používají v pivovarnictví při vaření piva.

Ostatní: Samiččí šištice se sbírají nedlouho před úplným dozráním, což vychází na přelom srpna a září. Suší se při teplotě 40 stupňů Celsia. Protože kvalita květů po opylení klesá, na chmelnici se nesmí vyskytovat také samčí rostliny.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |