Chmel otáčivý |  Foto:  © Papageorgiou Nikolaos ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Papageorgiou Nikolaos, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © captainclover ,  CC BY 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © captainclover, CC BY 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © captainclover ,  CC BY 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © captainclover, CC BY 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © Kim Falck ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Kim Falck, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © Kim Falck ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Kim Falck, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © Kim Falck ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Kim Falck, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © Kim Falck ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Kim Falck, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © Еlena ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Еlena, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © Еlena ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Еlena, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © Еlena ,  CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý | Foto: © Еlena, CC BY-NC 4.0

Chmel otáčivý |  Foto:  © captainclover ,  CC BY 4.0
Chmel otáčivý |  Foto:  © captainclover ,  CC BY 4.0
Chmel otáčivý |  Foto:  © Kim Falck ,  CC BY-NC 4.0
Chmel otáčivý |  Foto:  © Kim Falck ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Chmel otáčivý

(latinsky: Humulus lupulus, slovensky: chmeľ obyčajný)
Čeleď: konopovité (latinsky: Cannabaceae)
Vytrvalá pravotočivá liána s aromatickou vůní, stará kulturní rostlina, jež je v současnosti rozšířena po celém mírném pásu Evropy, Asie a Severní Ameriky. Zavlečena byla i do Austrálie a Jižní Ameriky. Je dvoudomá a na jednom místě vydrží až 25 let. První údaje o pěstování chmele na našem území pocházejí z roku 859, o jeho rozšíření se zasloužil Karel IV.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červenec až srpen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
žlutá
zlatá
Výška
do 6 m
Nároky na půdu
hlinitá,
Tvar:
popínavý
List
pilovitý, opadavý, vstřícný, řapíkatý
Atraktivita
plod, vůně, k sušení

Použití

Léčivé účinky této rostliny byly známy už ve středověku, kdy se pojídali její výhonky se solí, pepřem, olejem a octem. Mladé výhonky se dají zpracovat podobně jako zelenina (tzv. chmelový chřest), dělají se z nich polévky a omelety, nakládají se. Sbírají se v době, kdy ještě neprorostly na světlo a obsahují množství vitaminů skupiny B i minerálních látek. Chmel se využívá jako sedativum, podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Vaří se z něj čaj proti nespavosti, odvar z chmelových šišek se přidává do koupelí a oplachují se jím vlasy. Plodenství samiččích květů se používají v pivovarnictví při vaření piva.

Ostatní vlastnosti

Samiččí šištice se sbírají nedlouho před úplným dozráním, což vychází na přelom srpna a září. Suší se při teplotě 40 stupňů Celsia. Protože kvalita květů po opylení klesá, na chmelnici se nesmí vyskytovat také samčí rostliny.

Barva listu: zelená, žlutá/zlatá, spodina světlejší

Květ: Samčí rostliny mají na konci lodyh v úžlabí listů vrcholičnaté laty prašníkových květů, u samičích rostlin vyrůstají vrcholičnaté svazečky pestíkových květů.

Plod: nažka

Další popínavé rostliny

Články odjinud