česnek setý

česnek setý
Latinsky: Allium sativum
Slovensky: cesnak kuchynský
Čeleď: amarylkovité, Amaryllidaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Česnek setý pochází ze střední Asie, odkud se brzy dostal i do Číny, Egypta a dalších starobylých civilizací. Pro své léčivé a posilující účinky byl ve starověku považován za posvátnou rostlinu. Jeho příděly dostávali už egyptští otroci stavějící pyramidy a stejně tak řečtí a římští vojáci na válečných výpravách. Cibule česneku, složená ze stroužků, i nať se konzumují. Česnek setý se pěstuje jako jednoletá, případně dvouletá rostlina.

Výška: až 0,5 m

Tvar: vystoupavý

List: jednoduchý, přisedlý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy vytváří šroubel, mají bílou barvu a před rozvitím uzavřeny v blanitém toulci.

Barva květu: bílá

Plod: tobolka

Nároky na půdu: humózní, lehká, hlinitá

Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Atraktivita: sklizeň, list, vůně

Použití: Česnek obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky nimž posiluje organizmus, podporuje jeho obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny. V lidovém léčitelství se užívá jako antibiotikum a antiseptikum, účinkuje při nachlazení, chřipce a bolestech v krku. Působí proti nadýmání a kornatění tepen, antimykoticky. Prospívá srdci, dále při onemocnění cukrovkou, střevních a žaludečních potížích. Čistí cévy a v neposlední řadě ničí parazity žijící ve střevech.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |