česnek setý

česnek setý
Latinsky: Allium sativum
Slovensky: cesnak kuchynský
Čeleď: amarylkovité, Amaryllidaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Česnek setý pochází ze střední Asie, odkud se brzy dostal i do Číny, Egypta a dalších starobylých civilizací. Pro své léčivé a posilující účinky byl ve starověku považován za posvátnou rostlinu. Jeho příděly dostávali už egyptští otroci stavějící pyramidy a stejně tak řečtí a římští vojáci na válečných výpravách. Cibule česneku, složená ze stroužků, i nať se konzumují. Česnek setý se pěstuje jako jednoletá, případně dvouletá rostlina.

Výška: až 0,5 m

Tvar: vystoupavý

List: jednoduchý, přisedlý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy vytváří šroubel, mají bílou barvu a před rozvitím uzavřeny v blanitém toulci.

Barva květu: bílá

Plod: tobolka

Nároky na půdu: humózní, lehká, hlinitá

Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Atraktivita: sklizeň, list, vůně

Použití: Česnek obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky nimž posiluje organizmus, podporuje jeho obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny. V lidovém léčitelství se užívá jako antibiotikum a antiseptikum, účinkuje při nachlazení, chřipce a bolestech v krku. Působí proti nadýmání a kornatění tepen, antimykoticky. Prospívá srdci, dále při onemocnění cukrovkou, střevních a žaludečních potížích. Čistí cévy a v neposlední řadě ničí parazity žijící ve střevech.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |