čertkus luční

čertkus  luční
Latinsky: Succisa pratensis
Slovensky: čertkus lúčny
Čeleď: štětkovité, Dipsacaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Čertkus luční je vytrvalý druh rostoucí v téměř celé Evropě, Rusku a druhotně i Severní Americe. U nás se vyskytuje roztroušeně až ojediněle, na rozdíl od dřívějších dob, kdy byl zastoupen v hojnějším počtu. Na vině je úbytek jeho přirozených vlhčích stanovišť, která byla postupně odvodňována a přeměněna na úrodnou půdu.

Výška: 0,15-1 m

Tvar: přízemní růžice, rozvětvený

List: eliptický, kopinatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Oboupohlavné květy vyrůstají na koncích lodyh ve formě polokulovitých až kulovitých strboulů. Jsou tmavě modré až modrofialové, méně často růžové nebo bílé. Zákrov je tvořen ze zelených, chlupatých listenů.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová

Plod: nažka

Nároky na půdu: humózní, hlinitá

Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, sklizeň

Použití: Čerkus se dříve používal při léčbě nemocí dýchacích cest, závratí, poruchách metabolizmu. Působí močopudně a hojí rány i exémy. Sbírá se nať a oddenek.

Ostatní: V naší republice je čertkus luční jediným rostlinným druhem, na jehož listy klade vajíčka jeden z nejohroženějších denních motýlů v Evropě, hnědásek chrastavcový.

Kvetení: červenec až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |