čemeřice černá

čemeřice černá
Latinsky: Helleborus niger
Slovensky: Čemerica čierna
Čeleď: pryskyřníkovité, Ranunculaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Čemeřice je typickou zimní trvalkou. Kvete mnohdy již kolem Vánoc až do března, podle počasí. Je-li zima tuhá a bohatá na sníh, vykvétá časně na jaře. Z trsu kožovitých lesklých listů vyrůstají dužnaté stonky nesoucí velké bílé květy s velkým počtem žlutých tyčinek a semeníků. Po odkvětu zůstává na stonku vytrvalý kalich, který je ozdobný celé léto.
  • Výška: 0,2–0,3 m
  • Tvar: trs
  • List: zubovitý, lysý, lesklý, kožovitý, stálezelený, řapíkatý
  • Barva listu: zelená, červená/fialová
  • Květ: velký, otevřený, bílý, na bázi zažloutlý, s vytrvalým kalichem; tyčinek a pestíků je mnoho
  • Barva květu: bílá
  • Plod: měchýřek
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na půdu: pH: zásadité
  • Nároky na světlo: polostín
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ, plod, list, dekorativní v zimě
  • Použití: Čemeřice se vyjímá ve skalkách, pod keři a mezi stromy. Uplatní se také jako trvalka na záhony. U tohoto druhu se občas vyskytne černá skvrnitost listů.
  • Ostatní: Kvete v zimě, často ještě než sleze sníh.
  • Kvetení: leden až duben
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |