čemeřice nachová

čemeřice  nachová
Latinsky: Helleborus purpurascens
Slovensky: Čemerica purpurová
Čeleď: pryskyřníkovité, Ranunculaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Ve volné přírodě se můžeme setkat s čemeřicí černou. Její příbuzná, čemeřice nachová, má domov v oblasti východního Slovenska. V našich zahradách ji pěstujeme jako trvalku.

Výška: 0,2-0,3 m

Tvar: trs

List: s úkrojky, zubovitý, lysý, lesklý, kožovitý, řapíkatý

Barva listu: zelená, červená/fialová

Květ: velký (dosahuje průměru kolem 5 cm), s vytrvalým kalichem, tyčinek a pestíků je mnoho

Barva květu: růžová, červená

Plod: měchýřek

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, list, dekorativní v zimě

Použití: Ćemeřice se vyjímá ve skalkách, pod keři a mezi stromy. Uplatní se také jako trvalka na záhony.

Ostatní: Kvete v zimě, často ještě než sleze sníh. Na rozdíl od čemeřice černé nemá stálezelené listy. obsahuje glykosidy, které mohou způsobit při větších dávkách otravu.

Kvetení: leden až duben

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při zařizování nové kuchyně?

Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při z…

Bílé barvě v kuchyni odzvonilo, nahradila ji šedá. Na skříňky se vrátily úchytky a prosklené skříňky už nejsou jen v horní části linky. Moderní kuchyně se navíc stále častěji propojují s obývákem.

1.  9.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |