čekanka obecná

čekanka  obecná
Latinsky: Cichorium intybus
Slovensky: čekanka obyčajná
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Čekanka je vytrvalá léčivá rostlina s tuhým stonkem. Roste v hojném množství ve volné přírodě téměř po celém světě. Už ve starém Egyptě byla doporučována jako lék, posilující zelenina a salát. Známé poddruhy čekanky jsou čekanka obecná setá a čekanka listová.

Výška: až 1 m

Tvar: rozvětvený

List: dlouze kopinatý, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou 3-4 centimetry široké, většinou jasně modré, ale mohou se vyskytnout i odchylky, kdy mají barvu bílou či bledě růžovou.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: nažka

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, sklizeň, list

Použití: Mladé křupavé listy se přidávají do zeleninových salátů, čekanka se zapéká, dusí, z listů se vyrábí sirup. Z pupenů, které mají nahořklou chuť, se připravuje salát. Sbírá se květ (používá se zevně jako oční kapky při očních zánětech) i kořen (z vývaru z nastrouhaného kořene se mohou připravovat nápoje v době nedostatku kávy). Látky obsažené ve šťávě z čekanky podporují trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišní a srdce. Používá se také zevně jako mast na ekzémy, opruzeniny, vředy, na pokožku hlavy coby podpora růstu vlasů.

Ostatní: Svůj název čekanka pravděpodobně získala díky modré barvě květů, připomínající modré dívčí oči, které marně čekají na návrat milého z vojny.

Kvetení: červenec až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |