bugenvilea lepkavá

bugenvilea lepkavá
Latinsky: Bougainvillea glabra
Slovensky: Bugénvilea holá
Čeleď: nocenkovité, Nyctaginaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Bugenvilea pochází z Brazílie, ale zdomácněla v celém Středomoří. Tvoří dlouh výhony, které v létě bohatě prokvétají. Květy jsou úzké trubkovité, ale chrání je výrazné červené, oranžové, fialové či růžové listeny. Tento keř má kolce - ostny, které mohou působit zranění. Mnohdy je to popínavý keř.
  • Výška: 1–2 m
  • List: vejčitý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: trubkovitý, drobný, zpravidla dva až tři u sebe
  • Barva květu: růžová, modrá/fialová, červená, oranžová
  • Plod: šištice
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ
  • Použití: Bugenvilea miluje sluníčko, hodí se na terasy a ke zdem domu, po nichž se dokáže pnout. V zimě ji uchováváme v tmavé místnosti s teplotou mezi 5 až 10 stupni Celsia. Listy opadávají. V době vegetace miluje vydatnou zálivku.
  • Ostatní: Kolem květů se tvoří listeny červené, oranžové, růžové či fialové barvy.
  • Kvetení: květen až září
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |