bršlice kozí noha

bršlice  kozí noha
Latinsky: Aegopodium podagraria
Slovensky: kozonoha hostcová
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Bršlice kozí noha je známá také jako kerhák nebo kerhátek. Vyskytuje se na většině území naší republiky. V zahradách je chápána jako plevel, nicméně má léčivé schopnosti a dá se snadno a chutně zpracovat v kuchyni (zvláště na jaře, kdy klasická zelenina ještě neroste).

Výška: 0, 4 m

List: dlouze vejčitý, pilovitý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květenství má formu strukturovaného okolíku, přičemž terminální okolík i postranní okolíčky prvního řádu jsou složeny z oboupohlavních květů a okolíčky druhého řádu jsou složeny ze samčích květů.

Barva květu: bílá

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: Mladé listy mají využití v kuchyni - sypou se na chleba s pomazánkou, připravuje se z nich salát, zeleninová polévka, špenát apod. Bršlice je léčivá: působí silně močopudně, uvolňuje křeče, obklad z ní se doporučuje při revmatizmu a dně nohou, na zanícené rány a hemoroidy. Syrové rozmačkané listy podporují hojení ran, přikládají se na bolavé klouby a štípance od komárů, které potom přestanou bolet a štípat. Připravují se z ní zákvasy na rostliny, pochutnají si na ní hospodářská zvířata. Může se uplatnit jako náhrada trávníku (existují i panašované formy).

Ostatní: Bršlice vytváří množství oddenků, proto je obtížné zbavit se jí.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |