bršlice kozí noha

bršlice  kozí noha
Latinsky: Aegopodium podagraria
Slovensky: kozonoha hostcová
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Bršlice kozí noha je známá také jako kerhák nebo kerhátek. Vyskytuje se na většině území naší republiky. V zahradách je chápána jako plevel, nicméně má léčivé schopnosti a dá se snadno a chutně zpracovat v kuchyni (zvláště na jaře, kdy klasická zelenina ještě neroste).

Výška: 0, 4 m

List: dlouze vejčitý, pilovitý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květenství má formu strukturovaného okolíku, přičemž terminální okolík i postranní okolíčky prvního řádu jsou složeny z oboupohlavních květů a okolíčky druhého řádu jsou složeny ze samčích květů.

Barva květu: bílá

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: Mladé listy mají využití v kuchyni - sypou se na chleba s pomazánkou, připravuje se z nich salát, zeleninová polévka, špenát apod. Bršlice je léčivá: působí silně močopudně, uvolňuje křeče, obklad z ní se doporučuje při revmatizmu a dně nohou, na zanícené rány a hemoroidy. Syrové rozmačkané listy podporují hojení ran, přikládají se na bolavé klouby a štípance od komárů, které potom přestanou bolet a štípat. Připravují se z ní zákvasy na rostliny, pochutnají si na ní hospodářská zvířata. Může se uplatnit jako náhrada trávníku (existují i panašované formy).

Ostatní: Bršlice vytváří množství oddenků, proto je obtížné zbavit se jí.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |