bršlice kozí noha

bršlice  kozí noha
Latinsky: Aegopodium podagraria
Slovensky: kozonoha hostcová
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Bršlice kozí noha je známá také jako kerhák nebo kerhátek. Vyskytuje se na většině území naší republiky. V zahradách je chápána jako plevel, nicméně má léčivé schopnosti a dá se snadno a chutně zpracovat v kuchyni (zvláště na jaře, kdy klasická zelenina ještě neroste).

Výška: 0, 4 m

List: dlouze vejčitý, pilovitý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Květenství má formu strukturovaného okolíku, přičemž terminální okolík i postranní okolíčky prvního řádu jsou složeny z oboupohlavních květů a okolíčky druhého řádu jsou složeny ze samčích květů.

Barva květu: bílá

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: Mladé listy mají využití v kuchyni - sypou se na chleba s pomazánkou, připravuje se z nich salát, zeleninová polévka, špenát apod. Bršlice je léčivá: působí silně močopudně, uvolňuje křeče, obklad z ní se doporučuje při revmatizmu a dně nohou, na zanícené rány a hemoroidy. Syrové rozmačkané listy podporují hojení ran, přikládají se na bolavé klouby a štípance od komárů, které potom přestanou bolet a štípat. Připravují se z ní zákvasy na rostliny, pochutnají si na ní hospodářská zvířata. Může se uplatnit jako náhrada trávníku (existují i panašované formy).

Ostatní: Bršlice vytváří množství oddenků, proto je obtížné zbavit se jí.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |