broskvoň obecná

broskvoň obecná
Latinsky: Prunus persica
Slovensky: broskyňa obyčajná
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Broskvoň obecná je teplomilný ovocný strom pocházející z Číny. Odtud se postupně dostala přes Persii až do Říma, kde se její plané plody označovaly jako perská jablka. Stromy se dožívají 18 až 20 let, planě rostou ve formě keře. Plody broskvoní mohou být plstnaté nebo holé (nektarinky).
  • Výška: 4-9 m
  • Tvar: strom, řídký, rozkladitý
  • List: pilovitý, kopinatý, opadavý, střídavý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Květy vyrůstají po 1 až 2, plně se rozvinou ještě před vyrašením listů. Korunní lístky jsou bělavé, růžové nebo dokonce sytě červenavé.
  • Barva květu: bílá, růžová, červená
  • Plod: peckovice
  • Nároky na půdu: humózní, písčitá, lehká, hlinitá, výživná
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ, plod, sklizeň, list, dekorativní v zimě
  • Použití: Plody se konzumují čerstvé nebo se zpracovávají (džemy, marmelády, zavařeniny, kompoty atd.).
  • Kvetení: březen až květen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |