boubelka oranžová

boubelka oranžová
Latinsky: Alstroemeria aurantiaca
Slovensky: alstroméria oranžová
Čeleď: amarylkovité, Amaryllidaceae
Typ: cibulovina či hlíznatá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Boubelka oranžová, známá také jako alstromérie, lilie Inků či papouškovitá lilie, pochází ze Střední a Jižní Ameriky a svůj název získala po švédském botanikovi Clasu Alstromerovi. Tato vytrvalá vyšší rostlina má dužnaté kořeny, podobající se chřestu. Kvete do dvou až tří let po výsadbě. Vytváří velký trs na rubu šedozelených listů.

Výška: 0,5-1 m

Tvar: trs

List: úzký, řapíkatý, dlouhý

Barva listu: světle zelená, zelená, stříbrná/šedá

Květ: Na lodyze vyrůstá mnohokvětý okolík 10 až 30 trychtýřovitých oranžových květů, které mají uvnitř výrazné purpurové skvrny.

Barva květu: růžová, modrá/fialová, oranžová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, květy k řezu

Použití: Boubelka roste na teplých chráněných místech v záhonech, dá se pěstovat i v nádobách. Výborně se hodí k řezu.

Ostatní: Boubelka je sice mrazuvzdorná, ale bez zimní ochrany před vlhkem se neobjede.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |