bob obecný

bob obecný
Latinsky: Faba vulgaris
Slovensky: bôb obyčajný
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Bob obecný, známý také jako zahradní či koňský, je prastará kulturní plodina pocházející ze severní Afriky a jihozápadní Asie. Pěstují se odrůdy zakrslé, dlouhoplodé a polní. Bob je bohatý zdroj vlákniny, draslíku, vitaminů C a E.

Výška: až 1 m

Tvar: vystoupavý

List: trojčetný

Barva listu: zelená

Květ: Květenství je mohutné, tvořené z bílých, až čtyřcentimetrových souměrných květů.

Barva květu: bílá

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list

Použití: Boby krátce povařené ve vodě nebo v páře se konzumují s masem, dusí se s cibulí, žampióny a slaninou. Dříve se semena mlela a přidávala do mouky. Rostliny se používají jako zelené hnojení, které zlepšuje půdu, a jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |