bez chebdí

bez chebdí
Latinsky: Sambucus ebulus
Slovensky: baza chabzdová
Čeleď: zimolezovité, Caprifoliaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro bez chebdí je typická nevětvená, rýhovaná lodyha s listy tvořenými 2 až 5 páry lístků. U nás roste ve světlých částech lesa, především na jeho okrajích, na pasekách. Daří se mu na půdách výživných, zásaditých až slabě kyselých.

Výška: 0,5-2 m

Tvar: vystoupavý

List: lichozpeřený, zubovitý, kopinatý, opadavý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Vonné, pravidelné květy vyrůstají v mnohokvětých koncových vrcholících se 3 až 5 rameny. Jsou zbarveny bíle až růžově. Prašníky mají fialovou, později hnědočervenou barvu.

Barva květu: bílá, růžová

Plod: peckovice

Nároky na půdu: hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální, zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, vůně, podzimní zbarvení, k sušení

Použití: Plody a oddenek se dříve uplatňovaly při léčení zánětů močových cest i měchýře, nicméně celá rostlina je jedovatá. Barvíři používali list a lodyhy k barvení kůže i příze nažluto. Nezralými plody se barvilo namodro, krom přírodních materiálů i víno a inkoust. Sušené plody se dají použít ve floristice.

Ostatní: Droga může být toxická.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |