bez chebdí

bez chebdí
Latinsky: Sambucus ebulus
Slovensky: baza chabzdová
Čeleď: zimolezovité, Caprifoliaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro bez chebdí je typická nevětvená, rýhovaná lodyha s listy tvořenými 2 až 5 páry lístků. U nás roste ve světlých částech lesa, především na jeho okrajích, na pasekách. Daří se mu na půdách výživných, zásaditých až slabě kyselých.

Výška: 0,5-2 m

Tvar: vystoupavý

List: lichozpeřený, zubovitý, kopinatý, opadavý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Vonné, pravidelné květy vyrůstají v mnohokvětých koncových vrcholících se 3 až 5 rameny. Jsou zbarveny bíle až růžově. Prašníky mají fialovou, později hnědočervenou barvu.

Barva květu: bílá, růžová

Plod: peckovice

Nároky na půdu: hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé, neutrální, zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, vůně, podzimní zbarvení, k sušení

Použití: Plody a oddenek se dříve uplatňovaly při léčení zánětů močových cest i měchýře, nicméně celá rostlina je jedovatá. Barvíři používali list a lodyhy k barvení kůže i příze nažluto. Nezralými plody se barvilo namodro, krom přírodních materiálů i víno a inkoust. Sušené plody se dají použít ve floristice.

Ostatní: Droga může být toxická.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

včera |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |