bedrník obecný

bedrník obecný
Latinsky: Pimpinella saxifraga
Slovensky: bedrovník lomikameňový
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Bedrník obecný je trvalka s přímou, jemně rýhovanou lodyhou, která není v horní části téměř olistěná. Přízemní a dolní lodyžní listy jsou se 3 až 6 jařmy lístků, horní listy mají výrazně redukovanou čepel s čárkovitými úkrojky. Roste v téměř celé Evropě, u nás roztroušeně až hojně.
  • Výška: 0,2-0,8 m
  • List: lichozpeřený, řapíkatý
  • Květ: Okolíky se skládají ze 6 až 22 okolíčků. Korunní lístky mají bílé až narůžovělé zbarvení, čnělky jsou při odkvětu kratší než semeník.
  • Barva květu: bílá, růžová
  • Nároky na půdu: lehká, vřesovištní
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: sucho
  • Atraktivita: sklizeň, list, k sušení
  • Použití: Sbírá se kořen, který obsahuje látky, jež mají detoxikační a dezinfekční účinky, zvyšují imunitu a snižují soudržnost močových a ledvinových kaménků. Listy se používají jako koření, přidávají se do salátů, omáček i polévek.
  • Ostatní: Bedrník se dá pěstovat na zahradě i v truhlíku, má rád slunná, suchá místa.
  • Kvetení: červenec až říjen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |