bazalka pravá

bazalka pravá
Latinsky: Ocimum basilicum
Slovensky: bazalka pravá
Čeleď: Lamiaceae, hluchavkovité
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Aromatická stálezelená rostlina s přímou jednoduchou, nebo větvenou lodyhou. Existuje mnoho kultivarů. Ve své domovině (přední Indie) je to dřevnatějící trvalka, u nás se pěstuje jako jednoletá bylina.

Výška: 0,2-0,6 m

List: vejčitý, celokrajný, řapíkatý

Barva listu: světle zelená, červená/fialová

Květ: Z paždí listenů vycházejí lichopřesleny bílých, žlutobílých, někdy i narůžovělých kvítků.

Barva květu: bílá, krémová, růžová

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: medonosné, vůně, k sušení

Použití: Bazalka (nať se sbírá v období květu) se využívá hlavně jako koření do jídel a nápojů, dále v kosmetickém průmyslu a v lékařství.

Ostatní: Rostlina bývá porostlá chloupky a má typickou aromatickou vůni. Pěstuje se převážně jako nádobová rostlina, ale zasadit ji můžete i na záhon. Doporučuje se do společenství rajčat.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |