banánovník

banánovník
Latinsky: Musa sp.
Slovensky: Banánovník
Čeleď: banánovníkovité, Musaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Přestože banánovník připomíná strom, je to vlastně vytrvalá bylina nikoli dřevina. Kmen je pouze stonek z listových pochev. Nakonci tohoto kmene jsou velké listy, jimiž je banánovník dekorativní. Květy a plody se vytvářejí v bytech a na terasách výjimečně. Většinou se navíc pěstují zakrslé hybridy s nízkou plodivostí. Pro sklizeň se musejí banánovníyk pěstovat ve skleníku s vysokou vlhkostí.

Výška: 0,5–3 m

Tvar: strom

List: eliptický, velký, lesklý, dužnatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: nenápadné ve velkém květenství s palisty, které je převislé

Barva květu: červená, zelená, dvoubarevná

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, list

Použití: Banánovníky milují vysokou vzdušnou vlhkost, v bytě i venku musejí být roseny. Pokud se používají v létě venku, je účelné je zpustit do země. Nesnášejí suchý úpal a vítr. V zimě nesmí teplota klesnou pod 10 stupňů Celsia.

Ostatní: Banánovníky se množí nejčastěji dceřinnými rostlinami, které se tvoří u báze matečného jedince. Po odkvětu a dozrání plodů rostlina umírá a zůstávají růst pouze dceřinní jedinci u báze.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |