babelka řezanovitá

babelka řezanovitá
Latinsky: Pistia stratiotes
Slovensky: pistia rezavková
Čeleď: áronovité, Araceae
Typ: vodní rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Volně plovoucí vodní rostlina s výběžky, jež slouží k vegetativnímu rozmnožování. Plstnaté listy jsou uspořádány do výrazné růžice. Babelka řezanovitá, známá také jako vodní salát, je rozšířena v tropech až subtropech celého světa, ne všude ale patří k původním druhům. Vyskytuje se na stojatých a pomalu tekoucích vodách.

Výška: 0,03-0,1 m

Tvar: obvejčitý

List: jednoduchý, obvejčitý, chlupatý, stálezelený, přisedlý

Barva listu: světle zelená

Květ: Květy jsou nepatrné, vždy jeden samičí a několik samčích v kornoutovitém, zelenavě bílém listenu dlouhém 1 až 3 cm.

Barva květu: žlutá/zlatá, zelená

Plod: bobule

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: Rostlina vhodná do akvárií a okrasných rybníků, používá se ale též jako krmivo pro kachny a prasata.

Ostatní: U nás je babelka nepůvodní druh, který ojediněle a přechodně zplaňuje i do volné přírody. Odnožemi se množí tak rychle, že potomci jediné rostliny jsou schopni pokrýt i velké vodní plochy.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |