artyčok zeleninový

artyčok zeleninový
Latinsky: Cynara scolymus
Slovensky: artičoka zeleninová
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Artyčok zeleninový pochází z oblasti Středozemního moře či Kanárských ostrovů. Tato trvalka připomínající chrpu vytváří listovou růžici, z níž roste rozvětvená lodyha. Listy jsou na spodní straně plstnaté, bez ostnů. Při vhodných podmínkách jsou artyčoky jedlé už v prvním roce, v našich klimatických podmínkách většinou až v roce druhém. Zvláště oblíbené jsou ve Španělsku, Francii a Itálii.

Výška: až 2 m

Tvar: přízemní růžice, rozvětvený, vystoupavý

List: přisedlý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Drobné fialové květy vytváří na zdužnatělém lůžku úbor, který může mít průměr až 15 cm (záleží na kultivaru). Dužnaté zákrovní listeny se střechovitě překrývají, jejich barva je zelená až fialová.

Barva květu: modrá/fialová, zelená

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Květy se kuchyňsky upravují. Konzumují se syrové jako salát, připravuje se z nich polévka, dusí se, upravují jako květák nebo chřest, nakládají se, dělá se z nich nízkoalkoholický nápoj. Pro zimní upotřebení se mohou sklízet i celé stonky (ukládají se ve sklepě do vlhkého písku). Artyčoky obsahují enzym cynaráza, který slouží jako srážedlo při výrobě sýrů. V lidovém léčitelství se používá i kořen, a sice proti pocení, žloutence, vodnatelnosti, k očistě jater i ledvin a jako dezodorační prostředek. Květy se hodí i k řezu (do vázy).

Ostatní: Aby květenství vyrostlo co největší, nechávají se na rostlině pouze dva výhony se 2 až 3 květními úbory.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |