artyčok zeleninový

artyčok zeleninový
Latinsky: Cynara scolymus
Slovensky: artičoka zeleninová
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Artyčok zeleninový pochází z oblasti Středozemního moře či Kanárských ostrovů. Tato trvalka připomínající chrpu vytváří listovou růžici, z níž roste rozvětvená lodyha. Listy jsou na spodní straně plstnaté, bez ostnů. Při vhodných podmínkách jsou artyčoky jedlé už v prvním roce, v našich klimatických podmínkách většinou až v roce druhém. Zvláště oblíbené jsou ve Španělsku, Francii a Itálii.

Výška: až 2 m

Tvar: přízemní růžice, rozvětvený, vystoupavý

List: přisedlý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Drobné fialové květy vytváří na zdužnatělém lůžku úbor, který může mít průměr až 15 cm (záleží na kultivaru). Dužnaté zákrovní listeny se střechovitě překrývají, jejich barva je zelená až fialová.

Barva květu: modrá/fialová, zelená

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Květy se kuchyňsky upravují. Konzumují se syrové jako salát, připravuje se z nich polévka, dusí se, upravují jako květák nebo chřest, nakládají se, dělá se z nich nízkoalkoholický nápoj. Pro zimní upotřebení se mohou sklízet i celé stonky (ukládají se ve sklepě do vlhkého písku). Artyčoky obsahují enzym cynaráza, který slouží jako srážedlo při výrobě sýrů. V lidovém léčitelství se používá i kořen, a sice proti pocení, žloutence, vodnatelnosti, k očistě jater i ledvin a jako dezodorační prostředek. Květy se hodí i k řezu (do vázy).

Ostatní: Aby květenství vyrostlo co největší, nechávají se na rostlině pouze dva výhony se 2 až 3 květními úbory.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |