artyčok zeleninový

artyčok zeleninový
Latinsky: Cynara scolymus
Slovensky: artičoka zeleninová
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Artyčok zeleninový pochází z oblasti Středozemního moře či Kanárských ostrovů. Tato trvalka připomínající chrpu vytváří listovou růžici, z níž roste rozvětvená lodyha. Listy jsou na spodní straně plstnaté, bez ostnů. Při vhodných podmínkách jsou artyčoky jedlé už v prvním roce, v našich klimatických podmínkách většinou až v roce druhém. Zvláště oblíbené jsou ve Španělsku, Francii a Itálii.

Výška: až 2 m

Tvar: přízemní růžice, rozvětvený, vystoupavý

List: přisedlý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Drobné fialové květy vytváří na zdužnatělém lůžku úbor, který může mít průměr až 15 cm (záleží na kultivaru). Dužnaté zákrovní listeny se střechovitě překrývají, jejich barva je zelená až fialová.

Barva květu: modrá/fialová, zelená

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Květy se kuchyňsky upravují. Konzumují se syrové jako salát, připravuje se z nich polévka, dusí se, upravují jako květák nebo chřest, nakládají se, dělá se z nich nízkoalkoholický nápoj. Pro zimní upotřebení se mohou sklízet i celé stonky (ukládají se ve sklepě do vlhkého písku). Artyčoky obsahují enzym cynaráza, který slouží jako srážedlo při výrobě sýrů. V lidovém léčitelství se používá i kořen, a sice proti pocení, žloutence, vodnatelnosti, k očistě jater i ledvin a jako dezodorační prostředek. Květy se hodí i k řezu (do vázy).

Ostatní: Aby květenství vyrostlo co největší, nechávají se na rostlině pouze dva výhony se 2 až 3 květními úbory.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A