artyčok zeleninový

artyčok zeleninový
Latinsky: Cynara scolymus
Slovensky: artičoka zeleninová
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Artyčok zeleninový pochází z oblasti Středozemního moře či Kanárských ostrovů. Tato trvalka připomínající chrpu vytváří listovou růžici, z níž roste rozvětvená lodyha. Listy jsou na spodní straně plstnaté, bez ostnů. Při vhodných podmínkách jsou artyčoky jedlé už v prvním roce, v našich klimatických podmínkách většinou až v roce druhém. Zvláště oblíbené jsou ve Španělsku, Francii a Itálii.

Výška: až 2 m

Tvar: přízemní růžice, rozvětvený, vystoupavý

List: přisedlý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Drobné fialové květy vytváří na zdužnatělém lůžku úbor, který může mít průměr až 15 cm (záleží na kultivaru). Dužnaté zákrovní listeny se střechovitě překrývají, jejich barva je zelená až fialová.

Barva květu: modrá/fialová, zelená

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Květy se kuchyňsky upravují. Konzumují se syrové jako salát, připravuje se z nich polévka, dusí se, upravují jako květák nebo chřest, nakládají se, dělá se z nich nízkoalkoholický nápoj. Pro zimní upotřebení se mohou sklízet i celé stonky (ukládají se ve sklepě do vlhkého písku). Artyčoky obsahují enzym cynaráza, který slouží jako srážedlo při výrobě sýrů. V lidovém léčitelství se používá i kořen, a sice proti pocení, žloutence, vodnatelnosti, k očistě jater i ledvin a jako dezodorační prostředek. Květy se hodí i k řezu (do vázy).

Ostatní: Aby květenství vyrostlo co největší, nechávají se na rostlině pouze dva výhony se 2 až 3 květními úbory.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

18.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |
Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Pokud jste si, stejně jako já, oblíbili spíše stříbro než zlato, všimli jste si už určitě, že tyto řetízky, náramky a prstýnky po čase nevypadají tak pěkně, jako když byly nové. Zmatní a začnou černat. Pokud ale víte jak na to, můžete je doma snadno vyčistit a původní lesk jim rychle vrátit. Všechno, co k tomu budete potřebovat, najdete doma.

9.  2.  2018 |