artyčok kardový

artyčok kardový
Latinsky: Cynara cardunculus
Slovensky: artičoka bodliakovitá
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Artyčok pochází ze Středozemí. Má přímou, plstnatou a nevětvenou lodyhu s velkými, obvykle ostnitými listy, které jsou na rubu běloplstnaté. Tato trvalka se většinou pěstuje jako jednoletá rostlina pro své řapíky, které jsou jemné a velmi chutné, ale také pro ozdobné květy.

Výška: až 2 m

Tvar: trs, vystoupavý

List: zubovitý, velký, kopinatý

Barva listu: zelená

Květ: Velké červenofialové až modré květy vyrůstají na dvouletých a starších rostlinách. Úbory mají kulovité zákrovy, listeny jsou střechovitě složeny v několika řadách. Vnější liseny jsou bodlinaté.

Barva květu: modrá/fialová, červená

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Pěstuje se především pro řapíky, které se kuchyňsky zpracovávají podobně jako chřest (např. se vaří, zapékají). Listy artyčoku obsahují látky, které příznivě působí na tvorbu a vypuzování žluči, trávení, při zánětech žlučových cest a arterioskleróze. Snižují množství cukru v krvi a zvyšují antitoxický účinek jater. Pro artyčok je typická příjemně hořká chuť, které se využívá i v potravinářství při výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů. Ozdobné květy se hodí k řezu (do vázy).

Ostatní: Řapíky se v předjaří, zhruba tři týdny před sklizní svazují dohromady a jejich spodní části se obalují slámou, papírem či igelitem, aby byly vybělené.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |