artyčok kardový

artyčok kardový
Latinsky: Cynara cardunculus
Slovensky: artičoka bodliakovitá
Čeleď: hvězdnicovité, Asteraceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Artyčok pochází ze Středozemí. Má přímou, plstnatou a nevětvenou lodyhu s velkými, obvykle ostnitými listy, které jsou na rubu běloplstnaté. Tato trvalka se většinou pěstuje jako jednoletá rostlina pro své řapíky, které jsou jemné a velmi chutné, ale také pro ozdobné květy.

Výška: až 2 m

Tvar: trs, vystoupavý

List: zubovitý, velký, kopinatý

Barva listu: zelená

Květ: Velké červenofialové až modré květy vyrůstají na dvouletých a starších rostlinách. Úbory mají kulovité zákrovy, listeny jsou střechovitě složeny v několika řadách. Vnější liseny jsou bodlinaté.

Barva květu: modrá/fialová, červená

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, květy k řezu

Použití: Pěstuje se především pro řapíky, které se kuchyňsky zpracovávají podobně jako chřest (např. se vaří, zapékají). Listy artyčoku obsahují látky, které příznivě působí na tvorbu a vypuzování žluči, trávení, při zánětech žlučových cest a arterioskleróze. Snižují množství cukru v krvi a zvyšují antitoxický účinek jater. Pro artyčok je typická příjemně hořká chuť, které se využívá i v potravinářství při výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů. Ozdobné květy se hodí k řezu (do vázy).

Ostatní: Řapíky se v předjaří, zhruba tři týdny před sklizní svazují dohromady a jejich spodní části se obalují slámou, papírem či igelitem, aby byly vybělené.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |