Anýz vonný |  Foto:  © Mel Kelley ,  CC BY-NC 4.0

Anýz vonný | Foto: © Mel Kelley, CC BY-NC 4.0

Anýz vonný |  Foto:  © Mel Kelley ,  CC BY-NC 4.0

Anýz vonný | Foto: © Mel Kelley, CC BY-NC 4.0

Anýz vonný |  Foto:  © Oscar Efren Torres Gutierrez ,  CC BY-NC 4.0

Anýz vonný | Foto: © Oscar Efren Torres Gutierrez, CC BY-NC 4.0

Anýz vonný |  Foto:  © Mel Kelley ,  CC BY-NC 4.0
Anýz vonný |  Foto:  © Oscar Efren Torres Gutierrez ,  CC BY-NC 4.0
3
Fotogalerie

Anýz vonný

(latinsky: Pimpinella anisum, slovensky: aníz voňavý)
Čeleď: miříkovité (latinsky: Apiaceae)
Pro anýz, který pochází z Přední Asie, jsou typické tři tvary listů. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Celá rostlina aromaticky voní.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červen až srpen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílá
Výška
0,3-0,6 m
Nároky na půdu
propustná, humózní, pH - zásadité
Tvar:
rozvětvený, vystoupavý
List
jednoduchý, zpeřený, zubovitý, srdčitý
Atraktivita
plod, vůně, k sušení

Použití

Sbírají se plody. Jejich silně kořenitý pach a sladká chuť je předurčují k použití při přípravě pokrmů (coby koření), aromatických vod, lihů, sirupů a léčivých čajů. Anýz je vhodný při léčbě kašle, protože umožňuje odkašlávání a tlumí dráždění. Podporuje tvorbu mléka u kojících žen. Čaj z kořene příznivě ovlivňuje vylučování, účinkuje proti plynatosti a při katarech dýchacích cest a hrtanu.

Ostatní vlastnosti

Plod anýzu (dvounažka) obsahuje ve velké míře silici anetol, dále tuky, bílkoviny a cukry.

Barva listu: zelená

Květ: Její bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky.

Další letničky

Články odjinud