anýz vonný

anýz vonný
Latinsky: Pimpinella anisum
Slovensky: aníz voňavý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro anýz, který pochází z Přední Asie, jsou typické tři tvary listů. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Celá rostlina aromaticky voní.

Výška: 0,3-0,6 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: jednoduchý, zpeřený, zubovitý, srdčitý

Barva listu: zelená

Květ: Její bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky.

Barva květu: bílá

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: plod, vůně, k sušení

Použití: Sbírají se plody. Jejich silně kořenitý pach a sladká chuť je předurčují k použití při přípravě pokrmů (coby koření), aromatických vod, lihů, sirupů a léčivých čajů. Anýz je vhodný při léčbě kašle, protože umožňuje odkašlávání a tlumí dráždění. Podporuje tvorbu mléka u kojících žen. Čaj z kořene příznivě ovlivňuje vylučování, účinkuje proti plynatosti a při katarech dýchacích cest a hrtanu.

Ostatní: Plod anýzu (dvounažka) obsahuje ve velké míře silici anetol, dále tuky, bílkoviny a cukry.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |