anýz vonný

anýz vonný
Latinsky: Pimpinella anisum
Slovensky: aníz voňavý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro anýz, který pochází z Přední Asie, jsou typické tři tvary listů. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Celá rostlina aromaticky voní.

Výška: 0,3-0,6 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: jednoduchý, zpeřený, zubovitý, srdčitý

Barva listu: zelená

Květ: Její bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky.

Barva květu: bílá

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: plod, vůně, k sušení

Použití: Sbírají se plody. Jejich silně kořenitý pach a sladká chuť je předurčují k použití při přípravě pokrmů (coby koření), aromatických vod, lihů, sirupů a léčivých čajů. Anýz je vhodný při léčbě kašle, protože umožňuje odkašlávání a tlumí dráždění. Podporuje tvorbu mléka u kojících žen. Čaj z kořene příznivě ovlivňuje vylučování, účinkuje proti plynatosti a při katarech dýchacích cest a hrtanu.

Ostatní: Plod anýzu (dvounažka) obsahuje ve velké míře silici anetol, dále tuky, bílkoviny a cukry.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |