anýz vonný

anýz vonný
Latinsky: Pimpinella anisum
Slovensky: aníz voňavý
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro anýz, který pochází z Přední Asie, jsou typické tři tvary listů. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Celá rostlina aromaticky voní.

Výška: 0,3-0,6 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: jednoduchý, zpeřený, zubovitý, srdčitý

Barva listu: zelená

Květ: Její bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky.

Barva květu: bílá

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: plod, vůně, k sušení

Použití: Sbírají se plody. Jejich silně kořenitý pach a sladká chuť je předurčují k použití při přípravě pokrmů (coby koření), aromatických vod, lihů, sirupů a léčivých čajů. Anýz je vhodný při léčbě kašle, protože umožňuje odkašlávání a tlumí dráždění. Podporuje tvorbu mléka u kojících žen. Čaj z kořene příznivě ovlivňuje vylučování, účinkuje proti plynatosti a při katarech dýchacích cest a hrtanu.

Ostatní: Plod anýzu (dvounažka) obsahuje ve velké míře silici anetol, dále tuky, bílkoviny a cukry.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |