angínovník čínský

angínovník čínský
Latinsky: Belamcanda chinensis
Slovensky: leopardovka čínska
Čeleď: kosatcovité, Iridaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Angínovník čínský pochází, jak jeho druhové jméno napovídá, z východní Asie. Tato léčivá trvalka existuje v několika odrůdách, které se odlišují barvou květů. U nás se většinou pěstuje jako balkonová přenosná rostlina, špatně totiž snáší větší mrazy.

Výška: až 1 m

Tvar: trs, vystoupavý

List: mečovitý

Barva listu: zelená

Květ: Šestičetné květy v řídkých květenstvích jsou zbarveny žlutě až oranžově, mají červené skvrny.

Barva květu: červená, žlutá/zlatá, oranžová, dvoubarevná

Plod: tobolka

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ

Použití: Pro léčebné účely se používají čerstvé listy a oddenek ve formě odvaru. Listy se žvýkají při angíně nebo zahlenění, oddenek působí močopudně, je proto vhodný při chorobách močových cest i ledvin, doporučuje se i při poruchách žláz s vnitřní sekrecí, zácpě a nadýmání či revmatizmu.

Ostatní: Angínovník je poměrně silný až mírně toxicky, je proto nutné užívat ho uměřeně, aby nezpůsobil alergickou reakci. Podle Jančova a Zentrichova Herbáře léčivých rostlin by se měl žvýkat maximálně půl minuty, ne více než šestkrát denně, 125 ml odvaru by se mělo pít čtyřikrát denně.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |