andělika lékařská

andělika lékařská
Latinsky: Angelica archangelica
Slovensky: archangelica lekárska
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Andělika lékařská je dvouletá až čtyřletá rostlina známá také jako děhel lékařský. V prvním roce vytváří růžici přízemních listů, ve druhém, třetím a čtvrtém roce vykvétá. kořeny sahají až do hloubky 1 m. U nás je andělika pěstována jako léčivá rostlina minimálně již od 16. století. Nejprve byla zřejmě pěstována v klášterních zahradách, později se rozšířila i mezi venkovský lid.
  • Výška: až 2,5 m
  • Tvar: rozvětvený, vystoupavý
  • List: lichozpeřený, opadavý, střídavý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Květy jsou uspořádány v hustých polokulovitých okolících, jejichž průměr je 10 až 15 centimetrů. Každá z nich je složen ze 14 až 40 menších okolíčků s obalíčky. Pětičetné květy jsou zelenavě bílé až žlutozelené.
  • Barva květu: bílá, žlutá/zlatá, zelená
  • Plod: dvojnažka s křídlem
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: květ, plod, sklizeň, vůně, květy k řezu, k sušení
  • Použití: Sbírá se oddenek s kořeny, květy, plody, stonek a listy. Všechny části rostliny mají kořennou vůni a hořkou chuť. Plody slouží jako koření, oslazené syrové nebo vařené kořeny bez slupky se konzumují jako zelenina, stonky se přidávají do salátů nebo polévek, listy se upravují jako špenát, nerozvinutá poupata se jí syrová, kandují se, opékají či vaří ve slané vodě. Květy tvoří součást bylinkových octů, řežou se do vázy. Silice z anděliky se používají při výrobě kosmetiky a k dochucení likérů (džin, vermut).
  • Ostatní: Botanický název Archangelica je odvozen z latinského slova archangelus, česky archanděl.
  • Kvetení: červen až srpen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

První houbařská vlna už je letos za námi. Řada z nás má nasušeno, naloženo, mrazáky plné podušených hub. Pokud jste to ale před prázdninami nestihli, nevěšte hlavu. I když červencové sucho houbám příliš nepřálo, brzy může být všechno jinak. Díky deštivému počasí v poslední době se podhoubí zase probouzí k životu. Kde tedy teď právě rostou?

23.  7.  2020 |
Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnc…

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

1.  8.  2020 |
Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste si vybrali?

Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste s…

Chcete si užít posezení a relax na čerstvém vzduchu, ale zároveň mít střechu nad hlavou? Pak byste určitě měli uvažovat o pořízení pergoly. Inspiraci najdete v galerii, kde se můžete pokochat padesáti různými pergolami z celého světa.

21.  7.  2020 |
Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

4.  8.  2020 |