andělika lékařská

andělika lékařská
Latinsky: Angelica archangelica
Slovensky: archangelica lekárska
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Andělika lékařská je dvouletá až čtyřletá rostlina známá také jako děhel lékařský. V prvním roce vytváří růžici přízemních listů, ve druhém, třetím a čtvrtém roce vykvétá. kořeny sahají až do hloubky 1 m. U nás je andělika pěstována jako léčivá rostlina minimálně již od 16. století. Nejprve byla zřejmě pěstována v klášterních zahradách, později se rozšířila i mezi venkovský lid.

Výška: až 2,5 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: lichozpeřený, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou uspořádány v hustých polokulovitých okolících, jejichž průměr je 10 až 15 centimetrů. Každá z nich je složen ze 14 až 40 menších okolíčků s obalíčky. Pětičetné květy jsou zelenavě bílé až žlutozelené.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá, zelená

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, vůně, květy k řezu, k sušení

Použití: Sbírá se oddenek s kořeny, květy, plody, stonek a listy. Všechny části rostliny mají kořennou vůni a hořkou chuť. Plody slouží jako koření, oslazené syrové nebo vařené kořeny bez slupky se konzumují jako zelenina, stonky se přidávají do salátů nebo polévek, listy se upravují jako špenát, nerozvinutá poupata se jí syrová, kandují se, opékají či vaří ve slané vodě. Květy tvoří součást bylinkových octů, řežou se do vázy. Silice z anděliky se používají při výrobě kosmetiky a k dochucení likérů (džin, vermut).

Ostatní: Botanický název Archangelica je odvozen z latinského slova archangelus, česky archanděl.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |