andělika lékařská

andělika lékařská
Latinsky: Angelica archangelica
Slovensky: archangelica lekárska
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Andělika lékařská je dvouletá až čtyřletá rostlina známá také jako děhel lékařský. V prvním roce vytváří růžici přízemních listů, ve druhém, třetím a čtvrtém roce vykvétá. kořeny sahají až do hloubky 1 m. U nás je andělika pěstována jako léčivá rostlina minimálně již od 16. století. Nejprve byla zřejmě pěstována v klášterních zahradách, později se rozšířila i mezi venkovský lid.

Výška: až 2,5 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: lichozpeřený, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou uspořádány v hustých polokulovitých okolících, jejichž průměr je 10 až 15 centimetrů. Každá z nich je složen ze 14 až 40 menších okolíčků s obalíčky. Pětičetné květy jsou zelenavě bílé až žlutozelené.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá, zelená

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, vůně, květy k řezu, k sušení

Použití: Sbírá se oddenek s kořeny, květy, plody, stonek a listy. Všechny části rostliny mají kořennou vůni a hořkou chuť. Plody slouží jako koření, oslazené syrové nebo vařené kořeny bez slupky se konzumují jako zelenina, stonky se přidávají do salátů nebo polévek, listy se upravují jako špenát, nerozvinutá poupata se jí syrová, kandují se, opékají či vaří ve slané vodě. Květy tvoří součást bylinkových octů, řežou se do vázy. Silice z anděliky se používají při výrobě kosmetiky a k dochucení likérů (džin, vermut).

Ostatní: Botanický název Archangelica je odvozen z latinského slova archangelus, česky archanděl.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |