andělika lékařská

andělika lékařská
Latinsky: Angelica archangelica
Slovensky: archangelica lekárska
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Andělika lékařská je dvouletá až čtyřletá rostlina známá také jako děhel lékařský. V prvním roce vytváří růžici přízemních listů, ve druhém, třetím a čtvrtém roce vykvétá. kořeny sahají až do hloubky 1 m. U nás je andělika pěstována jako léčivá rostlina minimálně již od 16. století. Nejprve byla zřejmě pěstována v klášterních zahradách, později se rozšířila i mezi venkovský lid.

Výška: až 2,5 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: lichozpeřený, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou uspořádány v hustých polokulovitých okolících, jejichž průměr je 10 až 15 centimetrů. Každá z nich je složen ze 14 až 40 menších okolíčků s obalíčky. Pětičetné květy jsou zelenavě bílé až žlutozelené.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá, zelená

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, vůně, květy k řezu, k sušení

Použití: Sbírá se oddenek s kořeny, květy, plody, stonek a listy. Všechny části rostliny mají kořennou vůni a hořkou chuť. Plody slouží jako koření, oslazené syrové nebo vařené kořeny bez slupky se konzumují jako zelenina, stonky se přidávají do salátů nebo polévek, listy se upravují jako špenát, nerozvinutá poupata se jí syrová, kandují se, opékají či vaří ve slané vodě. Květy tvoří součást bylinkových octů, řežou se do vázy. Silice z anděliky se používají při výrobě kosmetiky a k dochucení likérů (džin, vermut).

Ostatní: Botanický název Archangelica je odvozen z latinského slova archangelus, česky archanděl.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |