alamanda počistivá

alamanda počistivá
Latinsky: Allamanda cathartica
Slovensky: alamanda prečisťujúca
Čeleď: toješťovité, Apocynaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tato okrasná trvalka s dřevnatějícími lodyhami a výraznými květy pochází ze severovýchodní části Jižní Ameriky. Ve volné přírodě roste na vlhkých osluněných místech. V tropických oblastech často zplaňuje, u nás se pěstuje jako balkonová či pokojová rostlina. Daří se jí v zimních zahradách.

Výška: u nás 2,5 m, v tropech a subtropech až 15 m

Tvar: popínavý, keř, strom

List: eliptický, obvejčitý, lesklý, tuhý, kožovitý, vstřícný

Barva listu: tmavě zelená

Květ: Krátce stopkaté, nálevkovité květy o průměru až 8 centimetrů vyrůstají jednotlivě nebo po několika, mají jasně žluté zbarvení a voní. Korunní trubka je ve spodní polovině velmi úzká a často s červenavým nádechem. V horní části se rozšiřuje, uvnitř většinou má červenavé podélné proužky.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: tobolka

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, vůně

Použití: V tropických a subtropických krajích slouží alamanda k porůstání pergol či plotů i jako půdopokryvná rostlina na svazích. Upravuje se také do tvaru keře nebo štíhlého stromu. V našich podmínkách se pěstuje jako pokojová či přenosná rostlina, kterou je nutné přezimovat v bezmrazé místnosti. Její květy, listy a kořeny se používají k přípravě silně čistícího odvaru, míza účinkuje ntibakteriálně a antileukemicky.

Ostatní: Alamanda při poranění roní mléčnou mízu, která může při styku s pokožkou způsobit svědění, vznik puchýřů a vyrážky. Na jaře je dobré rostlinu zkrátit asi o třetinu, bohatěji pokvete.

Kvetení: květen až prosinec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |