akébie pětičetná

akébie pětičetná
Latinsky: Akebia aquinata
Slovensky: Akébia
Čeleď: kokýlovité, Lardizabalaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Je to liána pocházející z nejvýchodnější části Asie, především Korei a Japonska. Ráda se pne a většinou dobře snáší zimu. Má hustě zelený habitus a na jaře kvete čokoládově hnědými nebo fialovými květy.

Výška: 6–10 m

Tvar: popínavý

List: pětidílný, opadavý, řapíkatý

Květ: červený nebo fialovohnědý, trojčetný

Barva květu: modrá/fialová, červená

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list

Použití: Je to ovíjivá rostlina, a proto vyžaduje oporu, po které by se mohla pnout. Má ráda chráněné polostinné polohy, kde může růst a dělat parádu.

Ostatní: Za mírných zim listy neopadávají, snáší mráz, ale nemá ráda ledový vítr a holomrazy. Květy jsou velmi nápadné a voní po akátu.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |