akát (trnovník) bílý

akát (trnovník) bílý
Latinsky: Robinia pseudoacacia
Slovensky: Agát biely
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tento strom pochází ze Severní Ameriky, odkud byl zavlečen k nám. Dnes je zvláště v nížinách hojný a často vytlačuje ostatní stromy a keře. Bývá to vysoký strom, s lichozpeřenými listy a hrozny aromatických bílých květů. Je to medonosná rostlina, vyjma nektaru je však celá jedovatá. Na jaře raší pupeny akátu mezi posledními dřevinami, napodzim opadává mezi prvními.

Výška: 2–30 m

Tvar: převislý, kulovitý, strom

List: lichozpeřený, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: motýlovitý, bílý v převislých hroznech květenství

Barva květu: bílá

Plod: lusk

Nároky na půdu: neúrodná (i zasolená)

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, vůně

Použití: V zahradnictví se využívají především kultivary s kulovitou korunou a nízkým kmenem. Divoké rostliny se často rozrůstají a ničí okolní vegetaci, proto by s touto dřevinou měli zahradníci zacházet opatrně. Strom se hodí také pro živé ploty, které jsou díky jeho trnům neproniknutelné.

Ostatní: Celá rostlina je jedovatá.

Kvetení: květen až červen

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |