agastache anýzová

agastache anýzová
Latinsky: Agastache foeniculum
Slovensky: mäta anýzová
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Léčivá rostlina ze Severní Ameriky, jejíž listy mají příjemnou a intenzivní mátovoanýzovou vůni. Na zahradě má využití také jako okrasná rostlina, její modrofialové květy lákají včely i motýly. Agastache anýzová je trvalka, ale naše zimy přežívá spíš obtížně, jen v příhodných podmínkách (teplé oblasti) na chráněném místě. Spolehlivě se ale množí samovýsevem, takže není třeba ji nijak speciálně zazimovávat.

Výška: 0,8-1 m

Tvar: trs, vystoupavý

List: jednoduchý

Barva listu: zelená

Květ:

Barva květu: modrá/fialová

Nároky na půdu: propustná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, vůně, snadné pěstování, květy k řezu, k sušení

Použití: Indiáni ji používali k očistě v saunách, protože podporuje pocení a působí pozitivně na zažívání. Snižuje horečku. Z vonných, jedlých listů se připravuje čaj, podávají se k rybám i zelenině, hodí se k ochucení sladkých pokrmů, rýže a sirupů. Stonky lze použít jako špíz. Rostlina se může pěstovat i v nádobách, hodí se do bylinkových zahrad. Kvetoucí stonky čerstvé i sušené se uplatní ve váze.

Ostatní: Název rostliny je odvozen z řeckého agathos, což znamená obdivuhodný.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |