agastache anýzová

agastache anýzová
Latinsky: Agastache foeniculum
Slovensky: mäta anýzová
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Léčivá rostlina ze Severní Ameriky, jejíž listy mají příjemnou a intenzivní mátovoanýzovou vůni. Na zahradě má využití také jako okrasná rostlina, její modrofialové květy lákají včely i motýly. Agastache anýzová je trvalka, ale naše zimy přežívá spíš obtížně, jen v příhodných podmínkách (teplé oblasti) na chráněném místě. Spolehlivě se ale množí samovýsevem, takže není třeba ji nijak speciálně zazimovávat.

Výška: 0,8-1 m

Tvar: trs, vystoupavý

List: jednoduchý

Barva listu: zelená

Květ:

Barva květu: modrá/fialová

Nároky na půdu: propustná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, vůně, snadné pěstování, květy k řezu, k sušení

Použití: Indiáni ji používali k očistě v saunách, protože podporuje pocení a působí pozitivně na zažívání. Snižuje horečku. Z vonných, jedlých listů se připravuje čaj, podávají se k rybám i zelenině, hodí se k ochucení sladkých pokrmů, rýže a sirupů. Stonky lze použít jako špíz. Rostlina se může pěstovat i v nádobách, hodí se do bylinkových zahrad. Kvetoucí stonky čerstvé i sušené se uplatní ve váze.

Ostatní: Název rostliny je odvozen z řeckého agathos, což znamená obdivuhodný.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |