aeonium zlatožluté

aeonium zlatožluté
Latinsky: Aeonium holochrysum
Slovensky: aeonium
Čeleď: tlusticovité, Crassulaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Aeonium zlatožluté je polokeř s větvenými, hladkými větvemi, na jejichž koncích vyrůstají růžice velké 10-25 cm se zelenými listy s purpurovou kresbou a s červeným okrajem. Je to endemitní rostlina Kanárských ostrovů.
  • Výška: 0,5–2 m
  • Tvar: rozvětvený, vystoupavý
  • List: obvejčitý, stálezelený
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Hustá květenství jsou dlouhá 7 až 30 cm, květy zlatožluté barvy vyrůstají na lysých stopkách s lysými kališními lístky.
  • Barva květu: žlutá/zlatá
  • Nároky na půdu: propustná, štěrkovitá
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: sucho
  • Atraktivita: květ, list
  • Použití: Lze je pěstovat jako pokojovou rostlinu. Po celý rok potřebuje plné slunce a mírnou zálivku, přes zimu velmi slabou. Při přezimování nesmí teplota klesnout pod deset stupňů Celsia.
  • Kvetení: listopad až červen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |