ačokča

ačokča
Latinsky: Cyclanthera pedata
Slovensky: ačokča
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tato netradiční jednoletá zelenina známá také jako korila pochází z Jižní Ameriky. Pěstuje se pro plody a listy, obojí se využívá jako zelenina. Ačokča v našich podmínkách roste a plodí bez problémů.

Výška: 3-5 m

Tvar: popínavý, rozvětvený

List: opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou drobné, jednopohlavné, vyrůstají ve skupinách po 10-20 kusech. Jsou bílé nebo nazelenalé.

Barva květu: bílá, zelená

Plod: bobule

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, k sušení

Použití: Plody se sklízí ještě nezralé, je možné jíst je syrové, svou chutí připomínají hrášek. Lze je přidávat do zeleninových salátů, naložit do sladkokyselého nálevu, tepelně zpracovávat (vařit, dusit), sušit (rozkrájené na menší kousky). Jedlé jsou i listy, které se dají zpracovat stejně jako špenát.

Ostatní: Vzhledem k tomu, že ačokča je popínavá liána, doporučuje se pěstovat ji na opoře. Plody se sklízí malé, dokud jsou semena ještě bílá. Až zčernají, bude už slupka příliš tuhá.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |