Houby

Téma Houby na Abecedě zahrady.cz průběžně sledujeme. Zde jsou všechny redakční články, které se tématu věnují.


Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny | Zdroj: iStock

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich mohli pochutnat i v zimě? Nasušte je! Nejrychleji to půjde v sušičce. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky neboli hřiby žlučníky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit potíže. Jak tedy rozeznat hořké hřiby od praváků?

Markéta Žídková
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

Markéta Žídková
PozvánkyZdraví
Houby, jejich zpracování a pozitivní účinky přiblíží sobotní přednáška

Houby, jejich zpracování a pozitivní účinky přiblíží sobotní přednáška

Kateřina Hradová
Pozvánky
Přírodní zahrada v teorii i praxi: houby v zahradách

Přírodní zahrada v teorii i praxi: houby v zahradách

Kateřina Hradová
TestyZajímavosti
Sušička v akci II: sušíme houby

Sušička v akci II: sušíme houby

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. A takové počasí máme právě teď. Pokud budete část nalezených hub sušit, je kvalitní sušička ideální volbou. Houby budou usušené během několika hodin a téměř bez práce.

Kateřina Hradová
Přednáška: Poznejte houby našich lesů!

Přednáška: Poznejte houby našich lesů!

Kateřina Hradová
Jak na to: dózička na sušené houby

Jak na to: dózička na sušené houby

Také jste během léta nasbírali spoustu hub, máte je doma usušené, ale nevíte kam s nimi? Vyrobte si na ně pěknou dózičku. Stačí si koupit pár barev, jogurt ve skleničce a můžete se pustit do zdobení.

Tereza Macháčková
Pořídíte si přátelské plísně a houby?

Pořídíte si přátelské plísně a houby?

Ne každá plíseň či houba představuje pohromu pro náš organismus, zahradu či domov. Existují druhy, které lze také využít jako pomocníky při pěstování rostlin. Jak taková spolupráce funguje?

Zuzana Ottová
Recepty
Vypěstujte si vlastní houby

Vypěstujte si vlastní houby

Nemáte čas chodit po lesích a hledat houby? Nebo nerostou, protože není to správné „houbařské“ počasí? Pak si zkuste založit vlastní houbovou zahrádku, kde vám tyto dobrůtky určitě porostou.

Alena Menclová
Houby jsou zdravější než zelenina

Houby jsou zdravější než zelenina

Martin Hýbner
ReceptyZajímavosti
Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Už jste slyšeli o zázračných japonských houbách shiitake? Jsou to léčivé a královsky chutnající houby, které si můžeme vypěstovat doma z praktických bloků.

Martin Hýbner

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |