vytisknout velikost písma Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

Je velmi otužilý a nenáročný, roste v téměř jakékoliv půdě. Bohatě kvete, krásně voní, produkuje množství výborných jedlých plodů a na podzim se jeho listí barví do úžasných odstínů červené a oranžové, které se uplatní v užitkové i okrasné zahradě.

Druhy muchovníku dostupné v Česku

Některé druhy, například muchovník oválný (Amelenchier ovalis), pocházejí sice z Evropy, nejsou však dostatečně prošlechtěny. Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia).  

Z nich jsou u nás v zahradnictvích dostupné kultivary 'Martin', 'Thiessen', 'Smoky' či 'Nortline'. Dalším dostupným a chutným je muchovník Lamarkův (Amelanchier Lamarckii) a muchovník kanadský (Amelanchier canadensis). 

Brusinka: netradiční drobné ovoce do zahrady

Brusinka: netradiční drobné ovoce do zahrady

Jak pěstovat muchovník?

Všechny kultivary bez rozdílu jsou nenáročné na pěstování. Rostliny jsou odolné i vůči velmi silným mrazům (minus 30 stupňů) a plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech.

Keře jsou navíc samosprašné, takže pokud chcete na zkoušku vysadit jedinou rostlinu, nemusíte se bát neúrody. U některých druhů, např. muchovníku kanadského, se doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva. 

Další předností muchovníku je jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. Má tuhé a lesklé listy, spodní strana je u některých druhů plstnatá. Na podzim se krásně vybarvují.

Keř neroste příliš agresivně a vytváří vzdušnou korunu, není proto náročný na řez. Pokud pod ním budete chtít udržovat trávník, můžete si jej dotvarovat do nízkého stromku.  

Borůvky- sladké plody, které si snadno vypěstujete i doma na balkoně

Borůvky- sladké plody, které si snadno vypěstujete i doma na balkoně

Jak zasadit muchovník?

Pro muchovník vyberte na zahradě slunné místo, aby vám dobře vyzrály plody. Pokud při výsadbě přidáte trochu kompostu do sadební jámy, pomůžete lepšímu zakořenění keře. Po výsadbě ho v suchých obdobích určitě nezapomeňte zalévat. Při dobrém zakořenění pak keř snese i dlouhodobé sucho lépe než jiné ovocné druhy.   

Keř nastupuje do plodnosti už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si je schopen udržet po desítky let.  

Vzhledem k dlouhověkosti muchovníků jej už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete.  

Zimolez kamčatský není borůvka

Zimolez kamčatský není borůvka

Jak zpracovat plody muchovníku?

Plody muchovníku jsou tmavě fialové až modré bobulky o průměru deset milimetrů. Podle druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Pro vyšší šťavnatost a cukernatost je můžete nechat klidně týden přezrát.

Z plně vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů v závislosti na volbě odrůdy. Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň. Nevadí-li vám sklízet plody postupně, můžete zvolit i původní formy: muchovník kanadský či Lamarkův.  

Využití plodů je podobné jako u ostatního drobného ovoce. Můžete je zpracovat do zavařenin či kompotů nebo vyrobit šťávu. Karmínové zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. Odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |