Vlhkost vzduchu v bytě: Jaké má mít hodnoty, jak je změřit a jak situaci zlepšit? | iStock

iStock

Vlhkost vzduchu v bytě: Jaké má mít hodnoty, jak je změřit a jak situaci zlepšit?

Vlhkost vzduchu v interiéru je důležitější, než jste si vůbec mysleli. Nadměrně suchý, ale také příliš vlhký vzduch totiž ohrožují vaše zdraví. Tušíte vůbec, jaká má být správná vlhkost v bytě, jak ji změřit a jak ji případně ovlivnit? Prozradíme vám to.

Zatímco obyvatelé panelákových bytů většinou bojují s přesušeným vzduchem, v zimě se hodnoty vzdušné vlhkosti pohybují i pod alarmujícími dvaceti procenty, ti, kteří žijí v cihlových domech, naopak často trápí vysoká vlhkost a z ní pramenící plísně. V obou případech jde o situaci, která nám může pořádně zkomplikovat život.

Vlhkost v bytě v létě a v zimě

Optimální hodnoty by se měly pohybovat mezi 45 až 60 procenty v zimě a mezi 40 až 55 procenty v létě. A jak vlhkost v bytě změřit? Sledovat ji můžete pomocí vlhkoměru, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Pokud se naměřená hodnota pohybuje pod nebo nad těmito čísly, je třeba to začít řešit.

Suchý vzduch vs. vlhký vzduch. Obojí je špatně

Trápí vás časté záněty nosohltanu, dráždivý kašel nebo trpíte onemocněními horních i dolních cest dýchacích? Na vině nemusí být virózy, problémy s imunitou ani klimatizace v práci. Tyto zdravotní obtíže v zimě často způsobuje právě suchý vzduch. Stojí i za vysušenou a podrážděnou pletí, popraskanými rty, nevysvětlitelnou únavou, oteklýma očima po probuzení, pocitem plného nosu, aniž byste měli rýmu. A způsobuje také obávané laryngitidy u dětí.

I vlhký vzduch má ale negativní vliv na vaše zdraví. Ve vlhkém prostředí se totiž čile množí roztoči a daří se plísním. Ty produkují spory a vypouštějí je do okolního prostředí. Za vhodných podmínek se z jedné spory může vytvořit až miliarda dalších v období 5 dnů. Ze vzduchu se spory dostávají do dýchacího ústrojí člověka a vyvolávají dýchací potíže, alergie, astma nebo třeba zápaly plic, ale také třeba zánět zevního zvukovodu, zánět vedlejších nosních dutin, zánět rohovky oka a různé záněty kůže.

Jak zvlhčit vzduch v bytě?

Suchý vzduch neohrožuje jen lidi. Nedostatečná vlhkost má negativní vliv také na domácí zvířata, rostliny, ale i přírodní materiály použité v interiéru. Způsobů, jak vzduch zvlhčit, je celá řada. Nejúčinnější je bezesporu kvalitní zvlhčovač. Ten funguje tak, že přeměňuje vodu na vodní páry, které se pak rozptýlí ve vzduchu a tím zvýší jeho vlhkost. Důležité je, aby měl dostatečný výkon, který bude odpovídat velikosti místnosti. Jak vybrat nejvhodnější zvlhčovač, se dozvíte zde.

Pokud si ale spotřebič z nějakého důvodu hned nechcete pořizovat, můžete vzduch alespoň částečně zvlhčit i jinak. Prodávají se například různé závěsné odpařovače na topení, interiérové fontánky, použít se ale dá i obyčejná miska naplněná vodou a položená na topení. Pro osvěžení vzduchu do ní můžete dát i pár kapek éterického oleje. Počítejte ale s tím, že vlhkost vzduchu stoupne jen o pár procent. Nárazově vzduch zvlhčí i sušák plný vlhkého prádla nebo mokré ručníky, rozložené na topení. Pomáhá také větší množství pokojových rostlin umístěných v místnosti.

Vysoká vlhkost vzduchu a co s ní?

Pokud doma bojujete naopak s vlhkým vzduchem, na oknech se vám sráží vlhkost a v rozích pokoje nebo na stěnách bují plíseň, není řešení tak snadné jako v případě suchého vzduchu. I tak ale můžete vlhkost alespoň částečně zredukovat. Při vaření vždy zapínejte digestoř, při koupání a sprchování nárazově větrejte, aby se pára mohla dostat ven.

Nárazově vám může pomoci také odvlhčovač vzduchu. Ten funguje tak, že nadměrnou vlhkost nasaje ze vzduchu a prudkým ochlazením ji zkapalní. Kapalinu následně zachytí v nádobě a ohřátý vzduch vžene zpět do místnosti. Důležité ale je, aby byla odvhčovaná místnost uzavřená a výkon přístroje odpovídal její velikosti.

Doporučujeme

Články odjinud