vytisknout velikost písma Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

Šípky sbírejte na přelomu září a října, až se pěkně vybarví. Pokud je nemáte na sušení, kdy je vhodné upřednostnit tvrdé plody, ale na sirup či marmeládu, není na škodu ani jejich přemrznutí – díky němu naopak získají sladší chuť.

Klasický recept na šípkový sirup

K přípravě základního receptu na šípkový sirup budete potřebovat:

1 kilogram šípků

1 litr vody

0,5 kilogramu cukru

1 velký citron

Postup:

  1. Vyzrálé šípky dobře omyjte, odstraňte stopky a podle toho, jaké kuchyňské pomocníky máte k dispozici, šípky rozdrťte nebo rozsekejte.
  2. Zalijte je litrem vody a za občasného míchání vařte deset až patnáct minut pomalu doměkka, potom nechte tuto směs asi dvě hodiny vylouhovat.
  3. Vzniklý odvar přeceďte přes sítko a následně přes plátno, abyste odstranili veškeré nečistoty.
  4. Přidejte do něj cukr i vymačkanou šťávu z citronu a vařte dalších asi deset minut, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Hotový sirup nalijte do sterilizovaných sklenic a dobře je uzavřete.  
Krok za krokem: Vyrobte si podzimní věnec na dveře ze šípků

Krok za krokem: Vyrobte si podzimní věnec na dveře ze šípků

Šípkový sirup bez vaření

  1. Pakliže upřednostňujete přípravu sirupů bez varu, nachystejte si šípky stejně jako v předchozím receptu, ale po jejich zalití vodou odložte vzniklou směs k vyluhování na čtyřiadvacet hodin do lednice.
  2. Po uplynutí této doby směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila.
  3. Přeceďte ji – opět nejdříve přes sítko a poté přes plátno.
  4. Vmíchejte cukr a šťávu z citronu a míchejte tak dlouho, dokud se cukr dobře nerozpustí.
  5. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nalijte ho do připravených sterilizovaných sklenic.

Poznámka: V případě šípkového sirupu připravovaného zastudena doporučujeme skladovat jej raději v lednici.

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Šípkový sirup s medem a oblíbeným kořením

Krom bílého cukru lze jako sladidlo použít cukr hnědý, med nebo stévii.

Při louhování šípků k nim můžete přidat oblíbenou bylinku či koření pro ozvláštnění výsledné chuti (skořici, badyán, hřebíček či vanilku).  

Kromě citronové šťávy lze do sirupu přidat i šťávu z pomeranče.

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Šípky léčí a chutnají i dětem

Šípek má mnohé léčivé účinky, nejčastěji se užívá ve formě čaje či sirupu preventivně k posílení organismu, ale také při již probíhajícím nachlazení, horečce a kašli. Šípky obsahují podstatné množství vitaminu C – udává se, že ve 100 gramech dužiny je 200 až 500 miligramů vitaminu C (v citronech 50 miligramů), což oceníme především během podzimu a v zimě. V dřívějších dobách se užívaly jako lék proti kurdějím.  

Šípky mají detoxikační účinky, snižují množství cholesterolu, pozitivně působí na žaludek, močové cesty, vhodné jsou při léčbě močového zánětu a ledvin, žlučových a ledvinových kamenů či aterosklerózy. Jejich užívání se doporučuje v případě silné menstruace, při paradentóze i hemoroidech (vitamin C podporuje vstřebávání protikrvácivého vitaminu K, který v šípku najdeme také), během průjmu i ke zmírnění kolikových bolestí.

Kromě vitaminu C obsahují i vitaminy B a K, minerální látky (draslík, hořčík, vápník), léčivé slizy a třísloviny, organické kyseliny, cukry, pektin, pryskyřice a další látky. Z jejich semen se lisuje olej, který má regenerační účinky. A protože šípky nemají žádné vedlejší účinky, můžeme si my i naše děti sirup, marmeládu či čaj z nich dopřávat denně bez omezení.

Křen je zázrak: Je skvělý proti chřipce i nachlazení, zkuste křenový med, sirup či placky

Křen je zázrak: Je skvělý proti chřipce i nachlazení, zkuste křenový med, sirup či placky

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |