vytisknout velikost písma Recept na šípkovou marmeládu: Zjednodušte si postup nebo naopak experimentujte

Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších, a přestože šípků bývá každoročně – na rozdíl od jiného ovoce – dostatek, spousta lidí, kteří si domácí marmelády jinak vaří, se o tuto nikdy ani nepokusila. Důvod? Obava, že je to příliš náročné. Není!

Jen je zapotřebí najít si svůj recept, který vám bude vyhovovat. Ve většině z nich se totiž počítá s tím, že z každého šípku je třeba odříznout stopku a bubáka (tedy zbytek okvětí), poté plod rozříznout a z něj lžičkou odstranit všechna zrníčka s chloupky. Ano, toto skutečně zabere spoustu času. Zkraťte si jej tak jako my! 

Jednoduchá šípková marmeláda

V základní verzi budete potřebovat jen šípky a cukr. Počítejte s tím, že z asi kilového množství šípků připravíte čtyři až pět menších skleniček marmelády.   

  1. Šípky důkladně umyjte a odstraňte z nich stopky a zbytky okvětí. Tomu se nevyhnete ani při našem postupu, ale můžete vynechat krok, kdy se v tradičních receptech musí každý šípek rozříznout napůl a semínka je třeba lžičkou vydlabat. 
  2. Očištěné plody dejte do hrnce, podlijte je vodou a povařte je v ní doměkka. 
  3. Již měkké šípky mixujte tak dlouho, dokud z nich nevznikne téměř hladká kaše. Pokud je příliš hustá, zřeďte ji horkou vodou.
  4. Kaši propasírujte přes gázu, získáte tak šípkový protlak (a nemusíte šípky rozřezávat a vydlabávat). Přisypte k němu cukr v poměru 4 : 1 a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Marmeládu je třeba míchat, aby se nepřipálila.
  5. Horkou ji nalijte do sterilizovaných skleniček a důkladně je uzavřete. Nezapomeňte vysterilizovat i víčka!

Tip redakce: Pokud se zcela vyhýbáte cukru, do marmelády ho nedávejte. Použijete-li zdravé, hnilobou či plísní nekontaminované plody a důkladně sterilizujete sklenice a víčka, marmeláda se nezkazí. Jestliže bude na váš vkus příliš řídká, lze ji zahustit například citrusovým či jablečným pektinem nebo agarem.  

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípková marmeláda s jablky

Letos vypadá velmi nadějně i úroda jablíček, a tak můžete vyzkoušet další z oblíbených receptů – spojit chuť šípků s chutí jablek. Na kilogram šípků budete potřebovat kilogram jablek. Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte šípkový protlak podle výše uvedeného receptu.
  2. Omyjte jablka, oloupejte je a odstraňte z nich jádřince. Rozkrájená na čtvrtky je dejte do hrnce, podlijte trochou vody a vařte do změknutí. Pokud máte rádi skořici, teď je pravý čas ji přidat.
  3. Změklá jablka rozmixujte, přidejte k nim šípkový protlak a cukr. Za stálého míchání směs vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných skleniček.    
Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Šípková marmeláda zastudena: Když chcete experimentovat

Jste-li příznivcem experimentování, mohl by vás zaujmout recept na přípravu marmelády zastudena. Šípky se v tomto případě vůbec nevaří, ale o to více času je třeba věnovat jejich přípravě. Opět budete potřebovat kilogram šípků a kilogram cukru.

  1. Šípky důkladně umyjte, odstraňte z nich stopky a bubáky. Rozřízněte každý plod a odstraňte z něj semínka s chloupky.
  2. Vložte je do nádoby, která není z kovu, a uložte na tři dny někam na vlhčí místo, aby tam mohly změknout. 
  3. Smíchejte kilogram změklých šípků se stejným množstvím cukru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tou naplňte sterilizované skleničky a uložte je na temné, chladné místo. 
Krok za krokem: Vyrobte si podzimní věnec na dveře ze šípků

Krok za krokem: Vyrobte si podzimní věnec na dveře ze šípků

Šípková marmeláda: kde ji použít?

S tím si jistě poradíte sami, výborná je totiž na každý způsob. Hodí se k potření pečiva s máslem, na korpusy dortů a také do cukroví. Její lehce pikantní chuť oceníte i v šípkové omáčce, kde se skvěle snoubí s divočinou. 

Podívejte se na video, jak uchovat bylinky dlouho čerstvé: 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |