Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie | Foto: iStock

Foto: iStock

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

Dietáři, kteří bijí na poplach kvůli vysoké konzumaci cukru, mají zaostřeno i na kečup. Jedna porce kečupu, to je zhruba 17 gramů, totiž obsahuje 4 gramy cukru, což je jedna kostka cukru. Jenže zapomínají na to, že kečup je velmi zdravý, vědci prokázali, že pravidelná konzumace kečupu vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Kečup tak může pomoci v prevenci srdečních infarktů a mrtvic, navíc lykopen, barvivo, které rajčatům dává jejich barvu, přispívá k prevenci rakoviny prostaty.

Takže když si vyrobíte domácí kečup, získáte vlastně kvalitní pochutinu, u vlastní výroby si navíc můžete sami regulovat obsah cukru.

Recept na kečup bez loupání rajčat

Tady je recept na rychlý domácí kečup bez zavařování a loupání rajčat. Jeho specialitou je, že obsahuje jablka.

Ingredience:

2 kg rajčat
250 g jablek
250 g cibule
30 g soli
150 g cukru
4 lžíce octa
0,3 lžičky skořice
1 lžička mleté papriky
5 hřebíčků
4 česneky
1 lžíce pepře celého
1 lžička tymiánu
3 ks bobkového listu
2 ks feferonky
1 lžíce nového koření


Postup:

Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme. Dáme vařit a za občasného míchání rozdusíme. Vše rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a všechno koření a dusíme 30 minut.

Směs přepasírujeme přes cedník a dusíme do potřebného zhoustnutí. Horký kečup plníme do lahví, uzavřeme a převrátíme dnem vzhůru. Necháme takto kečup vychladnout, potom dáme do chladu.

Doporučujeme

Články odjinud