Poslední šance pro fazole aneb co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb co v létě ještě zasadit

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první. Kdy přesně jakou zeleninu sázet a na co si přitom dát pozor?

Co zasadit v červenci a srpnu

V letní sezóně toho můžete stihnout ještě opravdu hodně. Zasadit se dají například keříčkové fazole, saláty „baby leaf“, zelí, japonské ředkve nebo třeba špenát. Co z toho si vybrat?  Rozhodovat byste se měli nejen podle chuti. Hodně totiž záleží i na tom, co jste ze záhonků právě sklidili. Pokud chcete mít co největší úrodu, neměli byste příbuzné druhy zeleniny pěstovat po sobě (zde popisujeme pravidla střídání plodin podrobněji).

Jak pečovat o zahradu v červenci? Podívejte se na video:

Fazole: Výsev do půlky července

Keříčkové fazole je nejlepší vysévat ve čtrnáctidenních intervalech, tak abyste je mohli sklízet postupně po celou zahrádkářskou sezónu. Poslední termín výsevu, abychom úrodu sklidili, je polovina července. Později vyseté fazolky už většinou zastihne podzimní mráz a výnos je o hodně menší.

Zelí dobře zalévejte

Jak pekingské, tak i čínské zelí vysejte v průběhu července. Nezapomeňte na to, že obě tyto zeleniny jsou náročné na dusík, a bude se jim proto dobře dařit na záhonku, kde byl předtím hrášek. Zelí je velmi zdravé a z pěstitelského hlediska je důležité, že má krátkou vegetační dobu. Od výsevu po sklizeň potřebuje jen dva tři měsíce – důležité je, abyste mu po celé růstové období dopřáli dostatečnou zálivku.

Salát: Pečlivě vyberte odrůdu

Od poloviny července do poloviny srpna vyséváme saláty pro podzimní sklizeň. Při nákupu semen se vždy pozorně dívejte na odrůdu označenou na sáčku. Z letních salátů jsou na trhu odrůdy Jupiter, Mars a Saturn nebo „celoroční polní saláty“, například Maršálus, Merkurion nebo Medim, které můžete použít i pro jarní a podzimní pěstování a navíc jsou extrémně odolné proti vykvétání. Vysít lze i roketu, na které si pochutnáte zhruba za šest týdnů, nebo třeba polníček (Large Leaved) – ten však musíte zasít nejpozději v polovině srpna, abyste ho sklidili před prvními mrazíky; jinak by musel přezimovat na záhonku.

Špenát a ředkvičky

Další zeleninou, z níž se můžete těšit ještě letos, je špenát, který můžete sázet během července i srpna, anebo třeba ředkvičky. Ať už se rozhodnete pro bílé, žluté nebo červené, času máte ještě dost – vysévat se mohou do konce srpna a sklízet se dají i při prvních mrazících. Zajímá vás, co ještě  se dá sázet v létě? Podívejte se na další tipy pro podzimní sklizeň.  

Doporučujeme

Články odjinud