vytisknout velikost písma Olivovníků se nebojte, v květináči porostou i u nás

Olivovník vám dokáže, že nejen pomocí jehličnanů můžete na svůj balkon nebo terasu vnést noblesní prvek. Jedna z nejstarších kulturních rostlin zaujme svou stříbřitou barvou a duchem jižních krajů.

Olivovník evropský (Olea europaea) je velice pomalu rostoucí stálezelená dřevina. Nejstarší exempláře bizarních tvarů zdobí krajinu stovky až tisíce let. Z poměrně krátkého kmenu vyrůstá rozložitá koruna. Strom dosahuje výšky až 15 metrů. Na trnitých větvích vyrůstají úzké kopinaté listy, s charakteristickým šedozeleným zbarvením.

Díky němu je olivová zastoupena na stupnici barev. Na rubu jsou listy zbarveny stříbrně. Už za menšího vánku tak proměnlivostí dvou barev rozehrává olivovník zajímavou podívanou. Kvete drobnými bělavými květy, které sladce voní. Plody jsou peckovice – známé olivy, které dozrávají od konce října do konce roku.

Pěstujte fíkovník smokvoň: jde to v nádobě i ve volné půdě

Pěstujte fíkovník smokvoň: jde to v nádobě i ve volné půdě

Olivovník se dá pěstovat i u nás. Jak na to?

Chcete si olivovník vypěstovat doma? Nejlepší je umístit ho do květináče, protože tuhou zimu snesou jen starší olivovníky. Tady je několik tipů, které se vám při péči o tuto rostlinu budou hodit.

  • Olivovník vyžaduje dostatek čerstvého vzduchu. Může být i na větrném místě.
  • Můžeme ho pěstovat při zajištění vhodných podmínek i doma. Je velmi vhodný k pěstování jako bonsaj, protože již po několika letech dostává podobu starého stromu.
  • Půda by měla být lehčí písčitohlinitá, může být i mírně zásaditá.
  • Nesnáší přemokření půdy a vlhký vzduch.
  • Během vegetačního období zaléváme střední zálivkou, v zimě jen tolik, aby půda úplně nevyschla.  
  • Starší venkovní olivovníky zalévat nemusíme, menší zálivka je vhodná  při extrémně dlouhém suchém létě a v bezmrazém počasí po dlouhotrvajícím suchu (zima bez deště či sněhu).
  • V zimě potřebují suché chladno a čerstvý vzduch, jinak by jim nevyrašily pupeny. Olivovníky v nádobách přeneseme do chladné světlé místnosti s teplotou okolo 10–15°C, snesou i přezimování ve vytápěném prostoru, pokud mají zajištěn suchý vzduch, což nebývá při současném způsobu vytápění problém, spíše naopak.
  • Ve volné půdě snesou mráz do -10°C, pak hrozí vymrznutí. Starší olivovníky vydrží i naši tuhou zimu většinou jen se ztrátou některých mladších výhonů. Je vhodné přihrnout kolem kmínku vrstvu zeminy a u malých stromků překrýt korunu chvojím.
  • Řezem můžeme na jaře nebo na podzim strom částečně tvarovat, ovšem na úkor příštího kvetení. Květní poupata se totiž netvoří na nových výhonech.

Pořídíme-li si oboupohlavní rostlinu nebo dvě rostliny různých odrůd, odmění se nám v létě malými plody, které se ovšem s olivami z jižních oblastí nedají srovnat ani velikostně, natož chuťově.

Vyznáte se v olivách?

Plody olivovníku se používají na výrobu nejkvalitnějšího oleje výrazné vůně i chuti a k nakládání. Olivy prospívají našemu zdraví – obsahují vitamíny A, B1, B2, PP, vápník, bílkoviny, cukry a organické kyseliny. Kosmetický průmysl využívá oleuropein, patřící mezi tzv. antioxidanty. Získává se z listů, podporuje tvorbu kolagenu, urychluje látkovou výměnu v buňkách a zpevňuje pokožku. Bývá součástí pleťových krémů proti stárnutí.

Zelené olivy – nezralé plody se nakládají nejčastěji pouze do soli, jejíž působením pustí šťávu. V některých zemích se nakládají do slaného, octového i sladkého nálevu.

Černé olivy – jedná se o zralé plody, které se nakládají stejným způsobem, ale jsou především surovinou pro výrobu olivového oleje různých stupňů kvality.

Proč oleandr nekvete a co s tím?

Proč oleandr nekvete a co s tím?

Nejkvalitnější extra panenský (označovaný jako extra virgin) se získává z oliv pouhým samovolným odtékáním, kterému se někdy napomáhá zatížením oliv. Je ceněn pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které se podílejí na ochraně buněčných membrán a cévního systému.

Středně kvalitní bývá označován ne úplně správně jako panenský, je z oliv lisovaných za studena za použití pouze středního tlaku. Působením vyššího tlaku a tepla se ve třetí fázi získává nejméně kvalitní olej, který se ještě dále rafinuje nebo slouží jen k technickým účelům.

Nakládané olivy jsou určeny k přímé konzumaci, do salátů i k dochucení vařených jídel. Panenský olivový olej se používá za studena do salátů. Na oleji horší kvality můžeme smažit.

Rostliny na přímé slunce: Které druhy se hodí na zahradu i na balkon

Rostliny na přímé slunce: Které druhy se hodí na zahradu i na balkon

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost