Zasaďte si doma tropické rostliny a budete se cítit jako na dovolené. Foto: iStock

Zasaďte si doma tropické rostliny a budete se cítit jako na dovolené. | Foto: iStock

Klerodendron neboli blahokeř Thomsonové vám v interiéru i pěkně pokvete. Rostlině bude svědčit, když ji budete letnit na zahradě. Foto: iStock

Klerodendron neboli blahokeř Thomsonové vám v interiéru i pěkně pokvete. Rostlině bude svědčit, když ji budete letnit na zahradě. | Foto: iStock

Potos zpočátku převisle nevypadá, ale poroste velmi rychle. Foto: iStock

Potos zpočátku převisle nevypadá, ale poroste velmi rychle. | Foto: iStock

Rostlinám, které tvoří liány, sluší, když rostou v závěsných truhlících. Foto: iStock

Rostlinám, které tvoří liány, sluší, když rostou v závěsných truhlících. | Foto: iStock

Nejoblíbenější filodendrony mají tmavě zelené srdčité listy. Foto: iStock

Nejoblíbenější filodendrony mají tmavě zelené srdčité listy. | Foto: iStock

Nejoblíbenější filodendrony mají tmavě zelené srdčité listy. Foto: iStock

Nejoblíbenější filodendrony mají tmavě zelené srdčité listy. | Foto: iStock

Je hodně druhů filodendronů, které se dají pěstovat v domácích podmínkách. Foto: iStock

Je hodně druhů filodendronů, které se dají pěstovat v domácích podmínkách. | Foto: iStock

Chcete-li doma pěstovat břečťan, vybírejte druh s malými listy. Foto: iStock

Chcete-li doma pěstovat břečťan, vybírejte druh s malými listy. | Foto: iStock

Voskovku pěstovaly už naše babičky. Foto: iStock

Voskovku pěstovaly už naše babičky. | Foto: iStock

Voskovka neboli hoja masitá není náročná rostlina a pokvete i u vás doma. Foto: iStock

Voskovka neboli hoja masitá není náročná rostlina a pokvete i u vás doma. | Foto: iStock

Klerodendron neboli blahokeř Thomsonové vám v interiéru i pěkně pokvete. Rostlině bude svědčit, když ji budete letnit na zahradě. Foto: iStock
Potos zpočátku převisle nevypadá, ale poroste velmi rychle. Foto: iStock
Rostlinám, které tvoří liány, sluší, když rostou v závěsných truhlících. Foto: iStock
Nejoblíbenější filodendrony mají tmavě zelené srdčité listy. Foto: iStock
10
Fotogalerie

Monstera a 5 dalších lián, které vám doma pomohou vytvořit exotický prales

Máte rádi exotiku a už se nemůžete dočkat, až zase vyrazíte někam na dovolenou? Pořiďte si pár správných rostlin a exotický prales se objeví přímo u vás doma.

Klerodendron neboli blahokeř Thomsonové

Do rodu klerodendronů patří na 400 druhů rostlin, jen zlomek jich však lze pěstovat v domácích podmínkách jako pokojovky. Jednou z oblíbených rostlin, které se bude v bytě dařit, je blahokeř Thomsonové (Clerodendrum thomsoniae). Rostlina potřebuje místo, které je velmi dobře osvětlené, přitom jí ale nesvědčí přímé sluneční paprsky. Má ráda teploty nad 20 stupňů Celsia a dostatek vlhkosti. Půda by měla být pořád vlhká, občas dokonce rostlinu oroste. Během léta můžeme dát klerodendron na zahradu, kde by opět měl být chráněn před přímým sluncem. Přes léto rostlina zesílí.

Zimování blahokeře Thomsonové by mělo probíhat za nižší teploty, ideálně mezi 10 a 15 stupni Celsia. Zálivku je třeba omezit a zalévat jednou za 14 dní. Budete-li mít rostlinu během zimy v obývacím pokoji, pravděpodobně to povede k jejímu vytahování a vysilování, v takovém případě je třeba vytáhlé výhony na jaře seříznout, pak ale rostlina méně pokvete.

TIP NA VIDEO: Jaké rostliny nepotřebují tolik péče? 

Pokračování 2 / 5

Potos – liána přímo z pralesa

Jestli si domů chcete pořídit rostlinu, která snese lecjaké zacházení a přitom se jí bude dobře dařit a ještě nadělá parádu, vyzkoušejte potos neboli scindapsus. Dobře snáší jakékoliv světelné podmínky, kromě přímého slunce, které listy popálí. Platí, že čím světlejší má odrůda listy, tím více světla potřebuje.

Mladé rostliny z počátku šlahouny netvoří, stačí ale jen vydržet. K ideálnímu růstu potřebuje potos teplotu kolem 20 °C a poměrně častou zálivku připomínající pralesy, přesto snese, když na něj občas zapomenete. Jakmile začnou zasychat listy a výhony, je třeba na zálivce přidat, rostlina obyčejně znovu zazelená.

Potos se dobře množí výhony, které ponoříte do vody a necháte vykořenit a nakonec zasadíte do vhodného substrátu.

Pokračování 3 / 5

Filodendron je aktivní pokojovka

Filodendronů je mnoho druhů, které se dají pěstovat jako pokojové rostliny, některé se pnou jako liány, jiné rostou vzpřímeně jako strom. Ačkoliv v přírodě filodendrony kvetou, v domácích podmínkách se to stěží podaří. Pro dobrý růst potřebují rostliny teplo, a to 18 až 24 °C, rozptýlené světlo a vyšší vzdušnou vlhkost. V panelácích a novostavbách je proto budete muset pravidelně rosit. Se zálivkou opatrně – substrát by měl být stále vlhký, ale ne přemokřený. Na přílišnou zálivku upozorní zežloutnutím listů, naopak přílišné sucho se projeví zhnědnutím listových špiček. 

Chcete-li doma vytvářet dojem pralesa, sáhněte po popínavém druhu Philodendron scandens (fil. plazivý), který má tmavozelené listy ve tvaru srdce a hodí se právě k pěstování jako převislá rostlina v závěsném květináči.

Pokračování 4 / 5

Břečťan není jen otravný plevel

Břečťan pozná i malé dítě, často jde o cizopasnou rostlinu, která se pne po jiných stromech, až je zahubí. Používá se i k pnutí po fasádách, kde kromě estetické funkce slouží i jako tepelný izolant. Břečťan si však můžete pozvat i do interiéru – jen to chce variantu, která má drobné listy. Břečťanům se daří v místnostech, kde není příliš teplo, a některé druhy potřebují opory.

Pokračování 5 / 5

Voskovku pěstovaly už naše babičky

Hoja masitá patří k rychle rostoucím popínavým rostlinám, které jsou původně doma v Asii, na podmínky českých domácností se ale velmi dobře adaptovala. Rostlina má tmavě zelené, kožovité listy a kvete drobnými hvězdicovitými kvítky bílé nebo narůžovělé barvy s červeným středem, složenými do polokulovitého květenství, které silně voní. Z toho důvodu se nehodí do domácností s alergiky. Její stonky je třeba vyvázat, protože mohou dosáhnout délky několika metrů. Voskovka potřebuje dostatek denního světla, ale ne přímé slunce. Dobře snáší pokojové teploty, i když přes zimu ocení teploty nad 10 °C. Aby pěkně kvetla, potřebuje pravidelnou zálivku a občasné přihnojení tekutým hnojivem.

A teď už monstera, rostlina slíbená v titulku článku. Vše o jejím pěstování najdete níže v následujícím článku:

Doporučujeme

Články odjinud