vytisknout velikost písma Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Příprava kimči není náročná, tři kilogramy čínského (pekingského zelí) zpracujete a naložíte za 90 minut. Pak už stačí jen počkat, než zelenina zkvasí.
Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kvašená zelenina (pickles) je osvědčeným způsobem, jak si uchovat zeleninu na zimu. Navíc díky mléčnému kvašení je velmi zdravá, během tohoto procesu vznikají vitamíny C, B1, B2, B6, K, enzymy a laktobacily. Proto kvašená zelenina zlepšuje trávení. U nás běžně děláme kyselé zelí či kvašáky, ale kvasit lze v podstatě cokoliv. Velmi lahodné je kimči, korejský národní pokrm. Jedná se vlastně o ochucené kvašené zeli. Tady je recept: 

Recept na kimči

Doba přípravy: 90 minut + 4 dny kvašení

SUROVINY:
3 kg pekingského (čínského) zelí
svazek jarních cibulek
500 ml vody
1 větší pórek
2 bílé ředkve
2 velké cibule
1 palice česneku
4 mrkve
150 ml rybí omáčky
150 g krupicového cukru
3 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce mletých chilli papriček
2 lžíce rýžové mouky
kousek čerstvého oloupaného zázvoru (asi 5 cm)
3 lžíce mořské soli

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

POSTUP: Vodu svaříme s cukrem a rýžovou moukou a směs necháme vychladnout. V mixéru rozmixujeme na hladkou pastu kousky zázvoru, mletou papriku a chilli, rybí omáčku a česnek. Hlávky zelí omyjeme a necháme je okapat. Pak je nakrouháme na proužky, nasypeme do velké mísy, osolíme a s odstupem dvaceti minut třikrát důkladně promačkáme. Pak zelí propláchneme vodou a necháme znovu okapat. Jarní cibulku, mrkev, ředkev a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme a pak vše vmícháme do zelí. Přidáme rozvar a pastu a vše důkladně rukama promícháme. Směs dáme do sklenic, zavážeme pergamenem a necháme 4 dny kvasit při pokojové teplotě. Hotové kimči skladujeme v chladničce.

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Kvašení je opravdu jednoduché, tímto postupem si doma například můžete připravit i domácí worcester  worcestrovou omáčku. Recept na domácí worcester a další kvašenou zeleninu či na domácí jeřabinku, sirup z aronie, šípkovou marmeládu najdete v novém čísle časopisu Blesk Hobby. Koupíte ho na stáncích nebo jednoduše ZDE.  

Klepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |