vytisknout velikost písma Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Příprava kimči není náročná, tři kilogramy čínského (pekingského zelí) zpracujete a naložíte za 90 minut. Pak už stačí jen počkat, než zelenina zkvasí.
Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kvašená zelenina (pickles) je osvědčeným způsobem, jak si uchovat zeleninu na zimu. Navíc díky mléčnému kvašení je velmi zdravá, během tohoto procesu vznikají vitamíny C, B1, B2, B6, K, enzymy a laktobacily. Proto kvašená zelenina zlepšuje trávení. U nás běžně děláme kyselé zelí či kvašáky, ale kvasit lze v podstatě cokoliv. Velmi lahodné je kimči, korejský národní pokrm. Jedná se vlastně o ochucené kvašené zeli. Tady je recept: 

Recept na kimči

Doba přípravy: 90 minut + 4 dny kvašení

SUROVINY:
3 kg pekingského (čínského) zelí
svazek jarních cibulek
500 ml vody
1 větší pórek
2 bílé ředkve
2 velké cibule
1 palice česneku
4 mrkve
150 ml rybí omáčky
150 g krupicového cukru
3 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce mletých chilli papriček
2 lžíce rýžové mouky
kousek čerstvého oloupaného zázvoru (asi 5 cm)
3 lžíce mořské soli

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

POSTUP: Vodu svaříme s cukrem a rýžovou moukou a směs necháme vychladnout. V mixéru rozmixujeme na hladkou pastu kousky zázvoru, mletou papriku a chilli, rybí omáčku a česnek. Hlávky zelí omyjeme a necháme je okapat. Pak je nakrouháme na proužky, nasypeme do velké mísy, osolíme a s odstupem dvaceti minut třikrát důkladně promačkáme. Pak zelí propláchneme vodou a necháme znovu okapat. Jarní cibulku, mrkev, ředkev a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme a pak vše vmícháme do zelí. Přidáme rozvar a pastu a vše důkladně rukama promícháme. Směs dáme do sklenic, zavážeme pergamenem a necháme 4 dny kvasit při pokojové teplotě. Hotové kimči skladujeme v chladničce.

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Kvašení je opravdu jednoduché, tímto postupem si doma například můžete připravit i domácí worcester  worcestrovou omáčku. Recept na domácí worcester a další kvašenou zeleninu či na domácí jeřabinku, sirup z aronie, šípkovou marmeládu najdete v časopise Blesk Hobby, v čísle září 2019. Koupíte ho jednoduše ZDE.  

Klepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |