vytisknout velikost písma Kdoule – téměř zapomenuté ovoce, ze kterého je skvělá marmeláda i likér

Čas sklizně kdoulí je právě nyní, na syrových si ale příliš nepochutnáte. Můžete z nich však připravit vynikající marmeládu, likér nebo je použít jako přílohu k masu. Květy i plody jsou navíc léčivé.

Kdo jednou ochutnal syrovou kdouli, pravděpodobně ji vyplivl a na toto ovoce zapomněl. Kdoule jsou totiž za syrova tvrdé a trpké. Ale zanevřít na ně by byla velká chyba. Kdoule se totiž nejí syrové – aby jejich chuť vynikla, musí projít tepelnou úpravou.

Kdoule jsou bohaté na vitaminy C, obsahují hodně minerálních látek, například zinek, železo, draslík nebo vápník. Jsou dobrým zdrojem antioxidantů, které neutralizují volné radikály a preventivně chrání před mnoha chronickými chorobami.

Kdy a jak sklidit jablka a hrušky. Plus tipy pro správné uskladnění

Kdy a jak sklidit jablka a hrušky. Plus tipy pro správné uskladnění

Tradičně se plody používaly k léčbě poruch trávení, jsou totiž bohaté na vlákninu. Kromě toho obsahují třísloviny a pektiny, díky svému složení se podílí na snížení hladiny „špatného“ cholesterolu a tím podporují zdraví srdce.

Květy stromu léčí kašel, jádra léčí kožní praskliny a další bolestivá narušení kůže, několik studií prokázalo, že kdoule blokuje růst škodlivých bakterií v těle.

Kdouloň je choulostivá na mráz

Kdouloň roste jako keř či strom. Má velké tmavě zelené listy a kvete velkými voňavými květy, kolikrát tak bývá pěstována právě kvůli nim jako okrasný strom. Plod je žlutá malvice. Z kulturních odrůd se nejčastěji pěstuje kdouloň s hruškovitými plody (Cydonia oblonga Pyriformis) a kdouloň s jablkovitými plody (Cydonia oblonga Maliformis).

Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Dřevině se bude dařit v hluboké humózní zemině, která je bohatá na živiny. Škodí jí však vápník, když je ho v půdě nadbytek, kdouloním žloutnou listy. Nepotřebuje příliš závlahy, ale v suchých lokalitách je třeba ji občas zalít. Místo na zahradě volte slunečné. Kdouloň je choulostivá na mráz, v lokalitách, kde často a hodně mrzne, se jí dařit nebude. Aby nepromrzly kořeny, zahrňte je na podzim vrstvou hlíny či humusu. Na ořezávání stromu opatrně, protože kdoule rostou právě na koncích výhonů.

Plody pronikavě voní po citrusech, na pohled připomínají jablka či hrušky. Jejich dužina je žlutá, šťavnatá a aromatická. Syrové plody nejsou příliš dobré, stromy ale rodí pravidelně a hojně, proto by byla škoda jejich plody nevyužít. Co tedy s nimi?

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Pusťte kdoule do kuchyně

Čas sklizně kdoulí je právě teď, v říjnu a listopadu, když začínají padat první plody, ale ještě neudeřily první mrazíky. Aby byly kdoule poživatelné, je třeba je tepelně upravit. 

Marmeláda z kdoulí

Klasikou z kdoulí je zavařenina. Portugalsky se ostatně toto ovoce řekne marmelo. Na základní recept budete potřebovat asi kilo ovoce, 2 citrony a želírovací cukr (cca 500 gramů).

Kdoule je třeba zbavit chloupků na povrchu. Loupat se nemusí, postačí je důkladně umýt třeba kartáčkem či houbičkou a pak pořádně vydrbat utěrkou. Následně je nakrájejte na malé kousky, které vložíte do hrnce společně se šťávou a kůrou ze dvou citronů a dáte je vařit. Vařte do změknutí, bude to trvat asi 10 minut. Nakonec přidejte želírovací cukr a opětovně přiveďte k varu. Krátce povařte. Plňte do suchých, vyvařených sklenic, které po naplnění obrátíte dnem vzhůru.

Kdoule ale obsahují hodně pektinu, můžete s nimi experimentovat a udělat marmeládu bez přidaných látek. Můžete je kombinovat i s dalším ovocem, jablky a hruškami, ale i úplně odlišnými druhy. Z kdoulí připravíte kompot, koláč, určitě můžete vyzkoušet i povidla.

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Při vaření je možné je použít všude tam, kam byste dávali jablka či hrušky. Můžete si tedy upéct kuře s kdoulemi a pojídat je s bramborem, také krůtí maso v kombinaci se slaninou a kdoulí získá skvělou chuť. Uvařené kdoule můžete přidat i ke kozímu sýru a dodat tak klasickému salátu nový rozměr.

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si vánoční věnec na dveře. Tady je 35 krásných nápadů pro inspiraci

Vyrobte si vánoční věnec na dveře. Tady je 35…

Z chvojí, šišek i listů bobkovišně či větviček... Krásný vánoční věnec můžete vytvořit téměř ze všeho a zvládnete to i za pár korun. Nevíte jak? Našli jsme pro vás ty nejkrásnější a nejzajímavější věnce na dveře pro inspiraci. Který si vyberete vy?

27.  11.  2020 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

25.  11.  2020 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jako by snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

včera |
Nasbírejte si bodláky, mochyni či měsíčnici a vyrobte si krásné podzimní dekorace. Jak na to?

Nasbírejte si bodláky, mochyni či měsíčnici a…

I pozdní podzim nabízí mnoho materiálu, ze kterého můžete vytvořit dekorace do interiéru i exteriéru. Zkuste sytě oranžové lampionky mochyně, modravé bodláky i stříbřitě bílé plody měsíčnice. Prohledali jsme Pinterest a našli dekorace, které i vy můžete vyzkoušet.

20.  11.  2020 |
Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dny

Jak zazimovat muškáty, aby přežily chladné dn…

Muškáty neboli pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám, které každoročně od května až do října zaplaví okna, balkony i terasy pestrou škálou barev. Aby nám muškáty dělaly radost i několik let za sebou, musíme ale věnovat zvláštní pozornost jejich zazimování.

3.  10.  2020 |