vytisknout velikost písma Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

Zelená rajčata a papriky nechte dozrát doma

Jedním ze způsobů, jak si schovat rajčata a papriky na později, je sklidit je nezralé, naskládat do přepravek a nechat postupně dozrávat. Počítejte s tím, že bez sluníčka rajčata sice zčervenají, ale nebudou mít typickou chuť a vůni. Proto se hodí ke konzervování nebo do vařených pokrmů. Udělejte si z nich třeba protlak nebo šťávu, loupaná rajčata pak můžete zavařit spolu s paprikami.

Naopak paprika, kterou sklidíte před vybarvením, totiž neztrácí skoro nic z chuti a vůně, na kterou jste zvyklí. Zeleným paprikám bude trvat téměř měsíc, než v přepravkách úplně dozrají. Plody často kontrolujte, aby nehnily nebo neplesnivěly, a neuskladňujte je v uzavřených polyetylenových sáčcích – potřebují dýchat.

Jak jsme pěstovali chilli papričky: od vyklíčení po zrání plodů

Jak jsme pěstovali chilli papričky: od vyklíčení po zrání plodů

Sušení rajčat a paprik krok za krokem

Jestliže se rozhodnete rajčata a papriky usušit, máte napůl vyhráno s kvalitní sušičkou ovoce. Takovou, která má ventilátor a možnost regulace teploty a můžete v ní zpracovat velké množství plodů. To je potřeba, protože po sušení zůstane jen asi desetina původního objemu.

Jak sušit rajčata? Zralá rajčata omyjte a nakrájejte na pětimilimetrové plátky, které poskládáte na síta. Suší se osm nebo deset hodin při teplotě padesát pět stupňů – výsledkem musí být křupavé kolečko. Pokud jsou uschovaná v suchu, např. v uzavřených nádobách nebo plátěných sáčcích, vydrží prakticky do příští sklizně rajčat. Před použitím je stačí namočit na pár minut do vlažné vody, přidat je můžete třeba do polévky, na pizzu nebo pod dušené maso

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Jak sušit papriky? Po odstranění semen papriku pět minut blanšírujte v páře nebo horké vodě (to znamená nechat ji po tu dobu ponořenou nebo pod poklicí), aby si lépe uchovala chuť a vůni. Nakrájejte ji na kolečka nebo proužky silné asi pět milimetrů a naskládejte k sušení na síta. 

Doba sušení tenkostěnných paprik je kolem sedmi hodin, šťavnaté se suší někdy i deset hodin při teplotě kolem padesáti stupňů. Vychladlé papriky uskladněte v plátěném pytlíku nebo ve sklenicích se šroubovacím nebo zabroušeným uzávěrem – v suchu a chladu. Přes zimu pak s nimi můžete oživit polévky, minutky nebo pizzu – stejně jako rajčata je stačí před použitím na chvíli namočit do vody.

Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Jak zamrazit zeleninu, aby jí zůstala chuť?

Další možnost, jak si uchovat vitaminy na zimu, je zamrazení. Rajčata a papriky před zmrazováním ponořte asi na tři, čtyři minuty do slané vařící vody. Zůstane tak zachována jejich chuť, vůně i barva. Poté je vyjměte a rychle zchlaďte, aby se (hlavně rajčata) nepřevařila. Nechte odkapat a studenou papriku a rajčata dejte do sáčků z mikrotenové nebo polyetylenové fólie, případně použijte plastové obaly určené pro mrazničky. Počítejte s tím, že zmrazený obsah zvětší objem a neplňte proto obaly příliš těsně. Nejlepší jsou sáčky z mikrotenové nebo polyetylenové fólie, případně plastové obaly určené pro mrazničky. Na mrazáku vám zelenina vydrží déle než čtyři měsíce – pokud tedy vaše mraznička „umí“ mráz nad minus osmnáct stupňů.

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Rozmrazování je také věda

Až budete chtít rajčata nebo papriky použít, nerozmrazujte je! Dejte do nádoby trochu slané vody, vysypte obsah sáčku, přiklopte poklicí a po zahřátí roztrhejte zmrzlý blok na menší kousky. Nevařte příliš dlouho, měli byste z paprik i rajčat kaši. A nikdy to, co rozmrazíte, nedávejte znovu zmrazit.  

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Proč jíst rajčata a papriky?

  • Zralé rajče obsahuje víc jak devadesát procent vody, proto je vhodné pro ty z vás, kteří chcete redukovat svoji váhu.
  • Tyto plody jsou bohaté na vlákninu, jež podporuje funkci střev, a mají vysoký obsah vitaminu C (zhruba polovinu množství obsaženého v citronech). Dalším důležitým vitaminem je provitamin A – působí proti šerosleposti, zvyšuje obranyschopnost organismu a má protirakovinné účinky.
  • Rajčata díky nízkému obsahu sodíku snižují krevní tlak a hodí se i pro osoby trpící revmatismem. Pozor však dávejte při konzumaci nezralých, zelených rajčat – obsahují jedovatý tomatin, který není vhodný pro těhotné ženy (může vyvolat potrat).
  • Paprika v syrovém stavu obsahuje víc vitaminu C než citrony a je bohatá na vitaminy skupiny B. Významným prvkem v paprice je kapsicidin s antibiotickými účinky.
  • Najdete v ní také cukry i bílkoviny. Její konzumací povzbuzujete tvorbu žaludečních šťáv, pomáháte si proti kornatění cév a mnozí znáte náplasti proti revmatickým bolestem – i v nich jsou výtažky z papriky.  
Víte, že papriky obsahují víc vitaminu C než citron?

Víte, že papriky obsahují víc vitaminu C než citron?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |