vytisknout velikost písma Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Věděli jste, že kromě mytí nádobí můžete myčku využít i jinak? Zavařování v myčce je stále populárnější. Je snadné, nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte nejen okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo třeba maso.
Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte | iStock

Někteří lidé tomuto způsobu zavařování příliš nevěří. Například kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě. Není ale čeho se obávat. Z myčky přece vyndaváte nádobí, ze kterého jíte. Dostatečná je i teplota – 70 až 80 °C, při kterých se v myčce zavařuje, na sterilizaci úplně stačí. Musíte ale respektovat níže uvedená pravidla.

Sklenice na zavařování pečlivě připravte

Ještě, než se pustíte do samotné akce, sklenice na zavařování včetně víček pečlivě umyjte saponátem a horkou vodou. Můžete je umýt i v myčce, použijte intenzivní program s nejvyšší teplotou. I tak je ale ještě dobré prolít je nakonec vroucí vodou. Jen ta totiž spolehlivě zničí všechny spóry plísní a případné mikroby. Nebo je naskládejte hrdlem dolů na plech s vodou a v troubě zahřívejte při sto stupních Celsia asi deset minut. Nakonec je nechte volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Víčka použijte nejlépe nová. Pokud máte starší, prohlédněte je a ta jakkoliv poškozená či zkroucená bez milosti vyhoďte.

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak dlouho zavařovat v myčce? Postup v 5 krocích

Zavařování v myčce je jednodušší, než si myslíte. Jak na to?

  1. Připravte si nálev.
  2. Libovolné ovoce nebo zeleninu přeberte, důkladně omyjte, očistěte a připravte na nakládání, to znamená například pokrájejte na menší kusy. Pak už je jen naskládejte do čistých zavařovaček, nejvhodnější jsou ty s víčkem na závit, a obsah zalijte nálevem. Plné sklenice dobře uzavřete.
  3. Naskládejte sklenice do myčky. Při tom je ale třeba dodržet pár pravidel. Sklenice by vždy měly stát rovně a neměly by se dotýkat jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi pěticentimetrové mezery. Nejlepší je využívat jen spodní koš. Pokud máte i malé sklenice, například od dětských přesnídávek, můžete je opatrně naskládat do horního koše.
  4. Nastavte nejdelší program. Většinou je to ten základní, který zabere 2 až 2,5 hodiny, pokud bude myčka naplněná, můžete čas ještě o něco prodloužit. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce včetně sušení.
  5. Sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu úplně vychladnout.

Při zavařování nikdy nepoužívejte žádný mycí ani leštící prostředek, zásobníky nechte prázdné!

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Co zavařit v myčce? Cokoli

V myčce se dá zavařit vše, co vás napadne. Bez problémů můžete sterilizovat džemy, marmelády, ovocné protlaky, lečo, různé zeleninové směsi a omáčky, domácí paštiky, dokonce i hotová jídla. Zavařit se dají ovocné kompoty, klasické nakládačky, jakákoliv zelenina, houby, ale například i maso. Kdo už alespoň jednou domácí masovou konzervu ochutnal, potvrdí, že je skutečně vynikající. A to jak studená na chleba, tak jako polotovar pro rychlé a snadné vaření třeba na dovolené nebo na chatě.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |