iStock

| iStock

Jak vyrobit větrník z PET lahve a vyhnat ze zahrady krtka?

Nacházíte každý den nové krtince na pečlivě udržovaném trávníku? Trápí vás podryté a propadající se záhony s hynoucími rostlinami? Krtek nás na zahradě dokáže pořádně potrápit a zbavit se ho není snadné. My vám ale přinášíme návod na větrník z PET lahve, který si s vetřelcem poradí.

Roztomilý tvoreček s hebkým stříbřitě černým kožíškem nám sice neškodí vědomě, jenže pod povrchem vytváří rozsáhlý labyrint chodeb, a tím podrývá rostliny a poškozuje jejich kořeny. Právě to pak nejčastěji vede k jejich úhynu. Všudypřítomné krtince navíc nevypadají příliš hezky a ještě nám mohou způsobit nepříjemné zranění.  Vyhnat krtka ovšem není snadné. Nejúčinnější je „zaútočit“ na jeho citlivé smysly.

Jak se zbavit krtka a neutratit moc peněz

V prodejnách a na specializovaných webech pro zahrádkáře se dnes již dají sehnat všemožné pasti a odpuzovače. Nejžádanější jsou pak akustické plašiče a odháněče. Museli byste jich však pořídit hned několik. Dosah takového zařízení je totiž jen asi patnáct metrů. Jde tedy o poměrně velkou investici, jejíž výsledek navíc není zaručen. Proč tedy zbytečně utrácet, když plašič krtků si můžete vyrobit doma – za pár minut a s minimem nákladů. Máme pro vás návod, jak na to.

Větrník z PET lahve snadno a rychle

Co budete potřebovat (na 1 větrník):

  • 5 prázdných PET lahví
  • permanentní popisovač
  • ostré nůžky nebo nůž
  • vteřinové lepidlo nebo tavnou pistoli
  • železnou tyč (nejlepší je armovací drát o průměru kolem 1 centimetru) – délka by měla být alespoň 1,5–2 metry

Postup:

1. Vezměte si do ruky jednu z prázdných lahví, ode dna si odměřte asi deset centimetrů a popisovačem udělejte značku. To udělejte alespoň ze tří stran, abyste měli jistotu, že lopatky větrníku budou mít rovný okraj. Stejně postupujte i u dalších tří lahví. Podle značek dno následně odstřihnete nebo odříznete.

 2. Do dna páté lahve, kterou nechte uzavřenou víčkem, udělejte dírku, která by měla být jen o něco málo větší, než je průměr drátu, který se chystáte použít.

3. Nyní si na lahvi asi v půlce naznačte místa, kam budete lopatky (odříznutá dna) lepit. Odměřte je pečlivě tak, aby byly ve stejné vzdálenosti od sebe, a větrník tak byl dobře vyvážený.

4. Na označená místa postupně naneste lepidlo a všechna čtyři dna přilepte tak, jak to vidíte na úvodním obrázku.

5. Železnou tyč zatlučte do země. Aby hotový plašič fungoval, měla by sahat nejméně do půlmetrové hloubky. Nakonec na ni navlékněte hotový větrník. I sebemenší závan větru ho roztočí a vzniklé vibrace se budou po tyči přenášet do podzemí. Nepříjemné zvuky krtky brzy vyženou.

Aby byl plašič skutečně účinný, je třeba jich mít na zahradě patnáct až dvacet.

Doporučujeme

Články odjinud