vytisknout velikost písma Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

Řez ovocných stromů od června do srpna

První polovina června je vhodná k řezu mladých stromků, zvláště těch vysazených na podzim nebo zjara. Odstraňte konkurenční výhony směřující do koruny a vyrůstající kolmo vzhůru. Zkraťte je přibližně o polovinu a za dva týdny doupravte řezem na takzvanou patku.  

Červenec se hodí pro řez jádrovin, tedy jabloní a hrušní, a rovněž třešní, višní a raných slivoní. Někdo je řeže před sklizní, jiný až později. Hlavní je, aby řez podpořil tvorbu hojivého závalu po obvodu ran, což vede k lepšímu vyzrávání plodonosných výhonů.

Řez peckovin, jako jsou např. broskve, meruňky, slivoně a švestky, si naplánujte na polovinu srpna.

Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Řez jabloní a hrušní přinese lepší úrodu. Jak na to?

Letní řez jabloní a hrušní je velmi důležitým zásahem, kterým, pokud ho provedete správně, podstatně zvyšujete šance na bohatou úrodu v příštím roce.

Jak postupovat? Nejdříve vyřezejte zahušťující a křižující se větve. Pak zkracujte větve, které chcete přinutit k plodnosti. To znamená, že boční obrost se řeže na patku nebo na čípek, prodlužující větve na šest až osm pupenů.

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez meruněk, švestek a dalších peckovin

Pokud jde o řez broskví, meruněk, slivoní a švestek, postup je stejný jako u jabloní a hrušní.  

Vyřežte všechny křižující se a zahušťující větve, dlouhé kosterní větve zkraťte asi na polovinu a boční výhony na dvě očka. Dlouhé větve se musí zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní. To proto, aby se větev měla možnost po řezu prodlužovat. Slívy a švestky jsou do poloviny srpna ještě obaleny plody, řežte proto jen letošní větve, na kterých se plody nevyskytují.

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez rybízu, malin a ostružin. Co, kdy a jak?

Jak se postarat o ovocné keře? Stromkové rybízy upravte v průběhu června až července. Jakmile budete mít sklizeno, zkraťte všechny výhony směřující kolmo nahoru o jednu třetinu. Při řezu udržujte tvar korunky, která ráda přerůstá, a keř tak ztrácí svůj typický tvar.

Také maliny, ostružiny a malinoostružiny nejdříve skliďte a pak se pusťte do zkracování. Myslete na to, že výhony je potřeba ořezat až u země. Remontantní maliník (dvakrát plodící) řežeme až na podzim, po druhé sklizni.

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nářadí je základ, důležitý je i stromový balzám

Při řezu je potřeba pracovat s kvalitními a správně naostřenými nástroji. Patří mezi ně různé typy pil a pilek sloužící k odstraňování silných a pevných větví. Na slabší výhony stačí zahradnické nůžky. Protože všechny řezy by měly být hladké, doporučujeme k začišťování ran po odřezaných větvích použít speciální zahnutý nůž – žabku.

A čím ošetřit řez ovocných stromů? Aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a k vysychání, potřete řezné rány větší než jeden centimetr stromovým balzámem.

Nezapomeňte, že letní řez potřebují i pnoucí a okrasné keře!

Nezapomeňte, že letní řez potřebují i pnoucí a okrasné keře!

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jakoby snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

2.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

29.  11.  2018 |