vytisknout velikost písma Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

Řez ovocných stromů od června do srpna

První polovina června je vhodná k řezu mladých stromků, zvláště těch vysazených na podzim nebo zjara. Odstraňte konkurenční výhony směřující do koruny a vyrůstající kolmo vzhůru. Zkraťte je přibližně o polovinu a za dva týdny doupravte řezem na takzvanou patku.  

Červenec se hodí pro řez jádrovin, tedy jabloní a hrušní, a rovněž třešní, višní a raných slivoní. Někdo je řeže před sklizní, jiný až později. Hlavní je, aby řez podpořil tvorbu hojivého závalu po obvodu ran, což vede k lepšímu vyzrávání plodonosných výhonů.

Řez peckovin, jako jsou např. broskve, meruňky, slivoně a švestky, si naplánujte na polovinu srpna.

Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Řez jabloní a hrušní přinese lepší úrodu. Jak na to?

Letní řez jabloní a hrušní je velmi důležitým zásahem, kterým, pokud ho provedete správně, podstatně zvyšujete šance na bohatou úrodu v příštím roce.

Jak postupovat? Nejdříve vyřezejte zahušťující a křižující se větve. Pak zkracujte větve, které chcete přinutit k plodnosti. To znamená, že boční obrost se řeže na patku nebo na čípek, prodlužující větve na šest až osm pupenů.

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez meruněk, švestek a dalších peckovin

Pokud jde o řez broskví, meruněk, slivoní a švestek, postup je stejný jako u jabloní a hrušní.  

Vyřežte všechny křižující se a zahušťující větve, dlouhé kosterní větve zkraťte asi na polovinu a boční výhony na dvě očka. Dlouhé větve se musí zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní. To proto, aby se větev měla možnost po řezu prodlužovat. Slívy a švestky jsou do poloviny srpna ještě obaleny plody, řežte proto jen letošní větve, na kterých se plody nevyskytují.

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez rybízu, malin a ostružin. Co, kdy a jak?

Jak se postarat o ovocné keře? Stromkové rybízy upravte v průběhu června až července. Jakmile budete mít sklizeno, zkraťte všechny výhony směřující kolmo nahoru o jednu třetinu. Při řezu udržujte tvar korunky, která ráda přerůstá, a keř tak ztrácí svůj typický tvar.

Také maliny, ostružiny a malinoostružiny nejdříve skliďte a pak se pusťte do zkracování. Myslete na to, že výhony je potřeba ořezat až u země. Remontantní maliník (dvakrát plodící) řežeme až na podzim, po druhé sklizni.

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nářadí je základ, důležitý je i stromový balzám

Při řezu je potřeba pracovat s kvalitními a správně naostřenými nástroji. Patří mezi ně různé typy pil a pilek sloužící k odstraňování silných a pevných větví. Na slabší výhony stačí zahradnické nůžky. Protože všechny řezy by měly být hladké, doporučujeme k začišťování ran po odřezaných větvích použít speciální zahnutý nůž – žabku.

A čím ošetřit řez ovocných stromů? Aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a k vysychání, potřete řezné rány větší než jeden centimetr stromovým balzámem.

Nezapomeňte, že letní řez potřebují i pnoucí a okrasné keře!

Nezapomeňte, že letní řez potřebují i pnoucí a okrasné keře!

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |