Na skladování sbírejte jen ořechy spadané na zem iStock

Na skladování sbírejte jen ořechy spadané na zem | iStock

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Sklidili jste ořechy, sušíte je a uvažujete, jaká forma skladování bude nejlepší? Pokud ořechy nechcete hned loupat, zkuste je uložit tak, jak to dělaly naše babičky. Jejich metody na skladování vlašských ořechů ve skořápce jsou ověřené, ořechy neplesniví ani nežluknou a chutnají pořád jako čerstvé.

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují prospěšné nenasycené tuky, bílkoviny a jsou bohatým zdrojem vitaminů B a E, zinku a hořčíku. Díky vysokému obsahu vitaminu E mají také silně antioxidační účinky. Nejlepší jsou samozřejmě ty čerstvé, pokud je ale správně uložíte, můžete si je vychutnávat klidně ještě příští léto.

NÁŠ TIP: Podívejte se na následující video. Dozvíte se, kdy je správný čas na sklízení ořechů, jak na to a jakými způsoby ořechy uchovávat.

Ne všechny ořechy je vhodné skladovat. Které je lepší raději sníst co nejdřív?

Řada lidí vlašské ořechy skladuje vyloupané. Ať už kvůli nedostatku místa, nebo relativně obtížnému louskání. Při špatném skladování vám však kvůli vysokému obsahu tuků mohou poměrně brzy zhořknout a žluknout. Lepší je proto skladovat je ve skořápce. Důležité je, aby byly skutečně zralé. Nikdy neskladujte ořechy sklepnuté, vždy jen ty řádné vyzrálé, které ze stromu samy spadají na zem.

Důležité také je, aby měly neporušenou skořápku, ta totiž k jádru nepropustí vzduch a pomáhá regulovat vlhkost a teplotu uvnitř. Pozor, aby na skořápce nebyly žádné viditelné stopy po plísni, jakékoliv skvrny nebo nepřirozené zbarvení. Předčasně sklizené plody nechte k přímé konzumaci.

Ořechy určené ke skladování musí být důkladně usušené. Na cca 5–6 týdnů je proto rozložte na plata nebo na dno přepravek a umístěte do suché místnosti. Důležité však je, aby byly pouze v jedné vrstvě. Uspíšit sušení můžete také na topení nebo v troubě vyhřáté na 40 až 50 stupňů.

Jak na skladování nevyloupaných ořechů: Dobře jim bude na půdě, ve spíži nebo v soli

Způsobů, jak ořechy ve skořápce uložit, je hned několik. Tím nejjednodušším je důkladně prosušené plody nasypat do síťovaných prodyšných pytlů a ty zavěsit nejlépe na suché, dobře větrané půdě.

Další možností je nasypat je do papírových pytlů nebo větších pytlíků a uložit je na tmavé, suché a chladné místo, například do spíže. Pravidelně však kontrolujte, zda nenavlhly, jádra nezačala plesnivět nebo si na nich nepochutnávají larvy molů či jiní potravinoví škůdci.

Poměrně neznámé je pak skladování celých ořechů v soli. Plody se ve vrstvách skládají do hliněné či kameninové nádoby, případně velké zavařovací sklenice, a každá vrstva se zasype směsí hrubozrnné soli a suchých hoblin z tvrdého dřeva nebo kokosového vlákna. Jednotlivé vrstvy vždy dobře upěchujte. Nakonec nádobu uzavřete a uložte na tmavém a chladném místě.

 

Doporučujeme

Články odjinud