vytisknout velikost písma Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

Recept na ořechovku

Svatojánská noc je podle tradice magický čas vhodný ke sběru léčivých rostlin, které mají mít právě v tuto dobu zvláště účinnou moc. Jednou z nich je ořešák, respektive jeho plody. Jak z nich připravit lahodnou ořechovici? 

Nemáte ořechy? Pusťte se do výroby třešňového likéru

Nemáte ořechy? Pusťte se do výroby třešňového likéru

Ingredience:

  • 15 nezralých ořechů
  • celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 l vodky
  • 0,5 l vody
  • 500 g pískového cukru

Ořechovice: výroba krok za krokem

  1. Natrhejte patnáct pěkných, zdravých, ještě zelených ořechů, omyjte je a osušte.  

  2. Poté ořechy nakrájejte na tenké plátky. Umístěte je do třílitrové lahve a přidejte koření: celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu, který nebyl chemicky ošetřován.

  3. Obsah lahve zalijte litrem vodky. Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů.

  4. Po jejich uplynutí přeceďte vzniklý výluh přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a v další nádobě si připravte sladký roztok – v půllitru vody svařte pět set gramů pískového cukru. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc.

  5. Poté likér stáhněte hadičkou do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. Samozřejmě za předpokladu, že vám tak dlouho vydrží.

Vyzkoušejte i domácí meruňkový likér

Vyzkoušejte i domácí meruňkový likér

Letní slunovrat a jeho tradice

Svatojánská noc následuje tři dny po letním slunovratu. Kromě toho, že rostliny mají o svatojánské noci čarovné účinky, pojí se k letnímu slunovratu spousta dalších tradic. Například když si nezadaná dívka dá pod polštář svatojánské kvítí, mělo by se jí zdát o jejím nastávajícím. Nevěsty zase zašívaly do límečku ženichovy košile čarovné kapradí, což jim mělo zajistit šťastné manželství. Ke svatojánské noci patří také zapalování hranic. Kdo svatojánský oheň přeskočí, bude se těšit pevnému zdraví.

Vypěstujte si vlastní ořechy: Začněte výběrem odrůdy ořešáku

Vypěstujte si vlastní ořechy: Začněte výběrem odrůdy ořešáku

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Co pěstovat na severním balkóně, aby kvetl od jara až do podzimu

Co pěstovat na severním balkóně, aby kvetl od…

Přemýšlíte, jaké květiny do truhlíků na severní stranu vybrat a bude se jim tam vůbec dařit? Poradíme, které druhy rostlin snáší stín. Budete se divit, co jich je!

5.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |