vytisknout velikost písma Jak připravit hravý třešňový likér

Přemýšlíte, jak využít úrodu třešní? Pusťte se do přípravy lahodného třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív a máte je už zpracované, použijte višně, rybíz nebo maliny.

A proč je v názvu slovo hravý? Základ likéru je vždy stejný, ale dál jej můžete rozvíjet podle vlastní fantazie a chuti, prostě si hrát.

Co budete potřebovat?

  • 2 l třešní (čím zralejší, tím lepší)
  • 500 g cukru (může být méně)
  • 1 l rumu
Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recept

1. Třešně můžete, ale nemusíte odpeckovat. Výhodou tohoto likéru totiž je, že pokud se vám do této činnosti moc nechce, nemusíte ji dělat. Třešně lze použít i nevypeckované, ale pustí pak o něco méně šťávy. Možným řešením je propíchat něčím ostrým alespoň půlku třešní, případně třešně rozmačkat, pokud s nimi do budoucna nemáte v plánu zdobit dezerty.

Tip:

Pokud máte v třešních červíky, nesnažte se je vybírat z každého plodu, měli byste s tím zbytečně moc práce. Jakmile ovoce naložíte do alkoholu, červi postupně vyplavou. Před závěrečným zcezením je snadno sesbíráte z povrchu hladiny.

2. Nasypte třešně do lahve, přidejte k nim cukr a přilijte rum. Kdo upřednostňuje vodku, může ji použít, někdo dokonce tyto dva alkoholy míchá půl na půl. Jestliže máte v oblibě jiný nápoj, vyzkoušejte ho.

3. Další úprava následovat může, ale nemusí. Budete-li chtít likér ještě dochutit, zvolte, co máte rádi. Zkuste třeba hřebíček, skořici a badyán. Hodí se také anýz, citronová kůra, rozinky, vanilkový lusk, nové koření a podobně.

4. Sklenici poté uzavřete a nechte odležet na světlém místě po dobu jednoho měsíce. Po jejím uplynutí likér přeceďte, stočte do lahví a uložte na chladném a temném místě.

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Co dělat s třešněmi po přecezení? Použijte je na dezerty

Třešně, které vám zbudou, můžete zmrazit nebo dát do skleniček a uložit do ledničky (lze je ještě zalít alkoholem). Louhováním v alkoholu získají výbornou chuť a dají se použít při zdobení pohárů, pudinků, zákusků a podobných sladkých dobrot.

Nezapomínejte, že ovoce bylo naloženo v alkoholu, takže se snadno stane, že po zkonzumování většího množství plodů samotných pocítíte opojné účinky.

Domácí meruňkový likér

Domácí meruňkový likér

Ovocný likér ze všeho, co zahrada nabízí. Jak na to? 

Nemáte-li třešně, použít se dá i podobné ovoce. Někdo má ale jiný problém: Jeho zahrada je mladá, stromy a keře malé, a tak zatím tolik neplodí. Různé druhy by byly, ale v malém množství. V tom případě použijte následující recept. 

Nachystejte si dostatečně velkou lahev. Do ní budete postupně přidávat plody – tak, jak budou dozrávat – dokud ji nenaplníte. Jednotlivé vrstvy ovoce vždy posypte asi dvěma lžícemi cukru a zalijte alkoholem (na čtyřlitrovou sklenici se počítá zhruba půl litru alkoholu).

Smíchat lze vše, co zahrada nabídne, základ tvoří většinou jahody, maliny, třešně, višně, ostružiny, borůvky, rybízy a angrešt. Plnou sklenici uzavřete a nechte měsíc stát na teplém místě. Poté platí stejný postup jako u předchozího receptu: Likér přeceďte, stočte do lahví a uložte do chladu a temna.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Máte rádi čerstvá vejce? Začněte chovat slepice. Rady pro začátečníky

Máte rádi čerstvá vejce? Začněte chovat slepi…

Pokud máte velkou zahradu a máte rádi čerstvá vejce, není nic lepšího, než si pořídit vlastní slepice. Za minimální péči se vám odvděčí kopou vajíček.

12.  7.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |